15. 04. 2018 ob 20:00

ŽENSKA, KI POJE

1468471754191733867

Incendies
Kanada, Francija / 2010 / 130 min
Režija: Denis Villeneuve
Scenarij: Denis Villeneuve , Wajdi Mouawad
Igrajo: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard
Drama misterij

Po smrti njune matere Nawal se dvojčka Jeanne in Simon Marwan zglasita pri notarju Lebelu, da bi jima prebral oporoko. Tam ju čaka veliko presenečenje, saj prejmeta dve kuverti - eno za očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, in eno za brata, za katerega nista vedela, da obstaja.

Jeanne je nemudoma jasno, zakaj se je njena mati v zadnjih tednih svojega življenja povsem zavila v molk. Odloči se odpotovati na Bližnji vzhod, kjer bo raziskala preteklost svoje družine, ki ji je nenadoma postala neznanka. Simona posmrtne miselne igrice njegove matere, ki je bila vselej odsotna in hladna, ne zanimajo. Njegova ljubezen do sestre pa je premočna, zato se ji kmalu pridruži pri razkrivanju materine zgodbe, ki je povsem drugačna od tiste, ki sta jo poznala. Z Lebelovo pomočjo dvojčka sestavita zgodbo ženske, ki jima je podarila življenje, njeno tragično usodo, ki so jo za vedno zaznamovali vojna, sovraštvo in pogum.

Ženska, ki poje, drama režiserja Denisa Villeneuveja (Iztrebljevalec 2049), nastala po predlogi uspešne istoimenske igre Wajdija Mouawada, je ganljiva zgodba, ki privede vojne strahote na izjemno osebno raven ter na poetičen način prikazuje neodstranljive posledice nasilja in neverjetno željo po preživetju.