25. 02. 2018 ob 17:00

JEŽEK IN VRAN NA SIROVI DIRKI

JEZEK in VRAN 21

Solan og Ludvig – Herfra til flåklypa
Norveška / 2015 / 78 min / sinhronizirano / 5+
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Scenarij: Karsten Fullu po romanu Haralda Sommerina Simonnaesa
Igrajo (slovenski glasovi): Andrej Murenc, Vesna Pernarčič, Borut Veselko, Uroš Smolej, Gašper Jarni, Iztok Lužar
družinski animirani film

Napeta in duhovita lutkovna animirana dogodivščina, ki izpostavlja pomen različnosti in nam namigne, kako svoje šibkosti spremeniti v prednosti.

Ko vran Solan sliši za tradicionalno dirko s sirom med svojim domačim krajem in sosednjo vasjo, ne more več misliti na nič drugega. Končno priložnost, da se dokaže kot veliki prvak! V navdušenju skrivaj stavi na zmago svoje ekipe: na kocko postavi hišo in delavnico svojega prijatelja, izumitelja Reodorja. Njegov nasprotnik, mlekar Kleppvold, z veseljem sprejme stavo. Solanovo prepričanje v zmago zamaje Kleppvold, ki v ekipo poleg prijatelja povabi še besno gorilo. Bo Reodor oprostil Solanu? Bodo prijatelji kljub neenakim možnostim osvojili zmago in rešili svoj dom?

Prvi film o Solanu in Ludviku je v kinodvorane prišel leta 1975. Film Flåklypa Grand Prix so si Norvežani do danes ogledali 5,5-milijonkrat. Prikazali so ga v več kot 70 državah. Animirane dogodivščine v stop-motion tehniki temeljijo na likih pokojnega norveškega pisatelja, pesnika in ilustratorja Kjella Aukrusta