22. 04. 2018 ob 20:00

NERAZUMEN ČLOVEK

4690 nerazumenclovek 3d5bb32e019b0a03

Irrational Man
ZDA / 2015 / 95 min
Režija in scenarij: Woody Allen
Igrajo: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Joe Stapleton, Nancy Carroll, Allison Gallerani, Brigette Lundy-Paine, Katelyn Semer, Betsy Aidem, Ethan Phillips, Jamie Blackley, Leah Anderson
Misteriozna drama

Zgodba o čemernem profesorju filozofije, ki v skrajnem eksistencialnem dejanju znova najde smisel bivanja. Abe Lucas v življenju ne vidi več nobene radosti in globljega pomena. Ne pomagajo ne alkohol ne čedna kolegica Rita, ki ga skuša omrežiti, ne nadebudna študentka Jill, ki se le stežka upira njegovemu intelektualnemu šarmu. Vse pa se spremeni, ko Abe in Jill v nekem lokalu po naključju slišita pogovor neznancev in Abe pri sebi sprejme globokoumno odločitev, ki bo imela daljnosežne posledice.

Woody Allen se tudi tu navezuje na Dostojevskega in razmišlja o kozmičnem redu vesolja, ki ga vidi kot inherentno brezbožnega in kjer lahko umor postane tako neznatno dejanje kot kraja zobne ščetke. Nerazumen človek je med Allenovimi novejšimi filmi eden tistih, ki gledalca najbolj zbegajo – sila temačna zgodba, pripovedovana na lahkoten, igriv način.