29. 12. 2017 ob 19:00

PATERSON

PATERSON 1 1020x574

Francija, Nemčija, ZDA / 118min
Režija in Scenarij: Jim Jarmusch
Igrajo
: Adam Driver, Golshifte Farahani, Kara Hayward, Sterling Jerins, Jared Gilman, Luis Da Silva Jr., Frank Harts, Rizwan Manji, Jorge Vega
KOMIČNA DRAMA

Z meditativno, poetično odo iskanju umetniške veličine v najbolj neznatnih trenutkih našega življenja Jim Jarmusch še naprej vztraja v povsem samosvojem filmskem svetu.

Paterson je voznik avtobusa v istoimenskem mestecu New Jerseyja. Vsak dan sledi isti rutini. Med vožnjo opazuje mesto, ki polzi mimo njega, in srka drobce pogovorov med potniki. Med malico v beležko zapisuje svojo poezijo. Po službi gre na sprehod s psom. Med sprehodom se ustavi v baru in spije natanko eno pivo. Ko opravi vse to, gre domov k ženi Lauri. Za razliko od njegove ustaljene rutine se njeno življenje nenehno spreminja; Laura svojega moža vsak dan preseneti z novimi sanjami. A on ljubi njo in ona njega. On podpira njene ambicije, ona njegov dar za poezijo. Film tako potihoma opazuje majhne zmage in poraze vsakdanjega življenja, s tem pa tudi poezijo, ki se skriva v najmanjših detajlih vsakdanjika.

ZELO ZA (Marcel Štefančič Jr, Mladina)