Izbor hrvaških kratkih filmskih grozljivk

Petek, 13.7. ob 21.30h KINO NA PROSTEM (GLAVNI TRG)

Gost:
Božidar Trkulja


V programu, sestavljenem iz šestih hrvaških animiranih filmov, ki so nastali v preteklih 12 letih, bo nastopilo več kot 90 lutk, postavljenih v šest različnih svetov, atmosfer in estetik. Njihovi avtorji so se jih potrudili oživeti na najboljši možni način - jim vdihniti ne le gibanje, ampak tudi čustva in misli. Nekateri filmi se naslanjajo na humor z le kančkom strahu, drugi pa se naslanjajo na srhljivost z le kančkom humorja. Štirje filmi predstavljajo klasično lutkovno animacijo, vendar v okviru neke nove struje v sodobni hrvaški animaciji, dva pa sta napravljena s kombinacijo različnih tehnik, vključno s stop-motion animacijo oziroma animacijo lutke. Uživajte v malo strahu in veliko atmosfere!

Božidar Trkulja dela kot novinar in filmski kritik za različne časopise (Vjesnik, Forum, Lider, Zapis…) in na hrvaški nacionalni televiziji (Animatik, Posebni dodatki). Je član Hrvaškega združenja filmskih kritikov. Je avtor animiranega filma V začetku časa in soavtor stripa Akademija čudes (Modra lasta).

 

V ZAČETKU ČASA
PRIČA S POČETKA VREMENA
Hrvaška; 2012; 10 min

Režija: Božidar Trkulja
Produkcija: Bonobostudio

V začetku časa se v vasi, kjer verujejo v razna čudesa, vrača vznemiri vizija prihajajoče mitološke pošasti. Zato izbere mladega bojevnika, da na koncu sveta poišče Belo dekle, ki edina lahko premaga temo.JURE GRANDO
Hrvaška; 2016; 15 minRežija: Martin Babić
Produkcija: Filmproduktion

Pokojnega Jureta Granda so šestnajst let krivili povzročanja tegob in trpljenja istrski vasici. Lokalni duhovnik organizira preiskavo v želji, da bi vasi povrnil mir in razrešil skrivnost, ki sega onkraj groba.LEVIATAN
LEVIJATAN
Hrvaška; 2012; 15 minRežija: Simon Bogojević Narath
Produkcija: Kenges

Neprijetni, a nasmejani liki bodo v tem kratkem filmu popeljali gledalce v svet, navdihnjen s knjigo Thomasa Hobbesa Leviatan, napisano leta 1651.SILENCIJUM
Hrvaška; 2006; 10 minRežija: Davor Međurečan, Marko Meštrović
Produkcija: Kreativni sindikat, Zagreb film

Film temelji na Baladah Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, enem temeljnih del hrvaške književnosti. S primerjavo starodavnih in modernih časov poudarja, da so množice bile vedno zatirane s strani tiranov.


SIMULACRA
Hrvaška; 2014; 9 min

Režija: Ivana Bošnjak, Thomas Johnson
Produkcija: BonobostudioKatera podoba je resnična - tista, ki nas gleda iz ogledala ali tista, ki stoji pred njim? V hodnikih, polnih iluzij, simulaker za ogledalom poskuša odkriti, ali gleda v tujca ali v skriti del samega sebe.


POSLEDNJI IZZIV
POSLJEDNJI IZAZOV
Hrvaška; 2017; 16 minRežija: Božidar Trkulja
Produkcija: Zagreb film

Pet pogumnih junakov. Trije spletkarski palčki. Ena mamljiva nagrada. Pohlep, nečimrnost in poželenje vse do zadnjega diha. Kdo bi si zaslužil čast?


Skupno trajanje: 75 min