Forgotten Scares: An In-depth Look at Flemish Horror Cinema
Belgija; 2017; 95 min; v nizozemščini z angleškimi podnapisi

Sreda, 12.7. ob 18.00h KINO DVORANA KULTURNI DOM

Scenarij in režija: Steve de Roover
Fotografija:
Rulan Kurek, Simon Noynaert
Glasba
: KRENG
Nastopajo: Harry Kümel, Jan Verheyen,
Jonas Govaerts, Pierre Drouot,
Rob Van Eyck, Johan Vandewoestijne
Producenta
: Steve de Roover, Kevin Hoed
Produkcija:
4 Way-Films, Skladanowsky
Žanr : dokumentarec
Gosta:
Steve de Roover        Harry Kümel

 
Scenarist, režiser in producent Steve De Roover v svojem fascinantnem dokumentarnem filmu predstavi poznavalčev pogled na zgodovino flamske filmske grozljivke, od Krvavih ustnic (Les lèvres rouges, 1971) do Mladiča (Welp, 2014), pri čemer jasno dokaže, kako zgrešeno je bilo govoriti o slednjem kot o "prvi flamski grozljivki".

V filmu vidimo številne odlomke iz zgodnjih predstavnikov tega žanra. Poleg dovršene interpretacije arhetipske vampirske teme smo priča prizorom iz izdelkov kategorije 'gorja in gravža', post-apokaliptičnim filmom, slešerjem, nacisploaticiji in primerkom žanra 'ženske v ječi', prikazane so mračne obsesije, vključno z nekrofilijo. Vse to bogato gradivo je spretno prepleteno s komentarji režiserjev, producentov, skladateljev filmske glasbe, glavnih igralcev in poznavalcev žanra. Gre za dragocen vpogled v pozabljen segment zgodovine belgijske kinematografije, ki je vzpostavil trdne temelje za bodočo belgijsko žanrsko proizvodnjo.

Steve de Roover je začel kariero kot filmski kritik za nekaj belgijskih in mednarodnih spletnih strani in tiskanih publikacij. Leta 2013 je posnel prvi kratki film Un homme bien. Leta 2014 je skupaj z režiserjem Kevinom Hoedom koproduciral kratki triler Bleu. Leta 2015 sta skupaj ustanovila produkcijsko hišo Skladanowsky, specializirano za kratke filme, glasbene videospote, gospodarstvene filme, dokumentarce in reklame.