Španija, Francija; 2017; 98 min; v baskovščini z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Sreda, 11.7. ob 19.00h KINO DVORANA KULTURNI DOM
Sobota, 14.7. ob 21.00h KINO DVORANA KULTURNI DOM

Režija: Paul Urkijo Alijo
Scenarij:
Paul Urkijo Alijo, Asier Guerricaechevarría
Fotografija:
Gorka Gómez Andreu
Glasba:
Pascal Gaigne
Igrajo:
Kandido Uranga, Uma Bracaglia, Eneko Sagardoy,
Ramón Agirre, Josean Bengoetxea, Iñiigo de la Iglesia
Producenti
: Álex de la Iglesia, Luis de Oza, Carolina Bang,
Gorka Gómez Andreu, Kiko Martínez
Produkcija
: Kinoskopik, Pokeepsie Films,
Nadia Es Perfecto, Gariza, The Project
Žanr: fantastika
Gost:
Paul Urkijo Alijo


Leta 1833 v baskovski vasici sirota Usue stopi na posestvo kovača Patxija, kjer išče izgubljeno igračo. Vaščani se kovača bojijo, saj naj bi sklenil pogodbo s hudičem. Nič hudega sluteča deklica bo odkrila pravo resnico o kovaču.

Po motivih baskovske ljudske pripovedke je režiser Paul Urkijo (leta 2015 ste v tekmovalnem programu za Melies d'argent lahko videli njegov kratki film Črni gozd) v svojem prvem celovečercu priobčil neznansko zabaven amalgam pravljice, komedije in grozljivke. Po produkcijski plati se Errementari lahko kosa s hollywoodskimi blockbusterji (med producenti filma je tudi Alex de la Iglesia), po avtentičnosti, duhovitosti in srčnosti pa jih prekaša za kar nekaj dolžin.

Paul Urkijo Alijo je po diplomi iz umetnosti leta 2008 pričel s profesionalno kariero, osredotočeno na audiovizualno produkcijo, ilustracijo in infografiko. Posnel je številne kratke filme, tako animirane kot igrane, ki so prejeli 85 nagrad na domačih in mednarodnih festivalih, bili pa so prikazani na 400 festivalih po vsem svetu.