Iron Sky: Director's Cut
Finska, Nemčija, Avstralija; 2012; 110 min; v angleščini

Petek, 14.7. ob 21.00h KINO NA PROSTEM (GLAVNI TRG)

Režija: Timo Vuorensola
Scenarij
: Michael Kalesniko, Timo Vuorensola
Fotografija
: Mika Orasmaa
Glasba
: Laibach
Igrajo
: Udo Kier, Kym Jackson, Julia Dietze,
Peta Sergeant, Stephanie Paul, Götz Otto
Producenti
: Samuli Torssonen, Tero Kaukomaa,
Oliver Damian
Produkcija
: Blind Spot, Pictures Oy,
27 Films Production, New Holland Pictures
Žanr: znanstvena fantastika, komedija
Gosta:
Timo Vuorensola      Jani Novak

 

Zemlja je napadena s strani vesoljskih plovil nacistov s temne strani Meseca. Ko prevzamejo nadzor nad ameriško predsednico, se nacistična znanstvenica in ameriški astronavt odpravita na njihovo bazo na Luni, da bi preprečila načrte popolnega uničenja Zemlje, toda nova svetovna vojna se zdi neizogibna.

Crowdfunding senzacija Jekleno nebo je največja evropska znanstvenofantastična uspešnica zadnjih let, ki je postala pravi svetovni fenomen. Ustvarjalcem, zbranim okrog režiserja Tima Vourensole in producenta Samulija Torssonena, je uspelo k projektu privabiti imena, kot so Udo Kier, Götz Otto in Laibach ter skozi dolga leta priprav ustvariti vizualno dovršeno znanstvenofantastično komedijo, ki ruši vse pred sabo. Prikazana bo daljša, režiserjeva različica filma.

Finski režiser in producent Timo Vuorensola je pred znanstvenofantastično uspešnico Jekleno nebo režiral Star Trek parodiji Star Wreck V: Lost Contact and Star Wreck: In the Pirkinning, slednjega smo tudi prikazali ob njegovem obisku na Grossmannu 2010. Nadaljevanje Jeklenega neba The Coming Race bo premiero doživelo februarja 2018.

Jani Novak je član skupine Laibach, ki je ustvarila glasbo za film. Od ustanovitve leta 1980 in prepovedi nastopanja so prerasli v svetovni fenomen, pri tem pa ohranili svojo provokativnost in nedoumljivost.