DAS CABINET DES DR. CALIGARI
Nemčija; 1920; 65 min

Torek, 10.7. ob 21.00h KINO NA PROSTEM (GLAVNI TRG)

Režija: Robert Wiene
Scenarij: Hans Janowitz, Carl Mayer
Fotografija: Willy Hameister
Izvirna glasba: Giuseppe Becce
Igrajo: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Fehér,
Lil Dagover, Hans Heinrich von Twardowski, Rudolf Lettinge
Producenta: Rudolf Meinert, Erich Pommer
Produkcija: Decla – Bioscop AG
Žanr: grozljivka

Gosti:
VEN

 

Mladenič po imenu Francis starejšemu možu pripoveduje zgodbo o tem, kar je prestal. S svojim prijateljem Alanom, s katerim sta nekoč tekmovala za naklonjenost Francisove zaročenke Jane, gre na letni semenj v mestece Holstenwall, kjer obiščeta predstavo Kabinet dr. Caligarija. Skrivnostni doktor pokaže mesečnika Cesara in ga zbudi iz spanja, podobnega smrti. Pove jim, da lahko napoveduje prihodnost in ko ga Alan vpraša po času svoje smrti, Cesare izjavi, da bo umrl pred zarjo. Tiste noči je Alan v resnici umorjen, Francis pa je prepričan, da sta dr. Caligari in Cesare vpletena v umor, še posebej potem, ko mesečnik ugrabi Jane. Dr. Caligariju sledi v norišnico, odločen, da bo odkril strašno skrivnost, ki jo imata doktor in Cesare, toda kaj je resnica in kaj so blazneževe blodnje v njegovi neverjetni zgodbi?

Skoraj sto let po svoji premieri Kabinet dr. Caligarija ostaja eno najpomembnejših del obdobja nemega filma in velja za eno ključnih mojstrovin v zgodovini filmske umetnosti. Mnogi ga imajo tudi za prvo pravo grozljivko. Kabinet dr. Caligarija je najslavnejši predstavnik nemškega ekspresionističnega filma, odlikujejo ga osupljivi vizualni učinki, ostri kontrasti med svetlobo in temo, s scenografijo, ki vključuje oblike ostrih kotov, poševnih in zaobljenih linij, zunanjosti in zgradb, ki se nagibajo in zvijajo na nenavaden način.

Med filmskimi zgodovinarji ni manjkalo ugibanja glede namena obeh scenaristov, Carla Mayerja in Hansa Janowitza, da obsodita avtoritarno, militaristično državo, nekateri med njimi, še posebej Siegfried Kracauer, so v njunem scenariju videli tudi napoved vzpona Hitlerjeve Nemčije v 30-ih letih. Kracauer je celo trdil, da v izvirnem scenariju ni bilo zgodbe, ki uokvirja pripoved, in da je bila ta dodana kasneje, da bi spodkopala revolucionarni svetovni nazor avtorjev. Vendar pa se je pozneje, ko so našli edino preostalo kopijo izvirnega scenarija, izkazalo, da ni dokazov za te trditve. Kabinet dr. Caligarija bo verjetno vselej ostal odprt za različna tolmačenja, nesporno dejstvo pa je, da je še danes, tako kot ob svojem nastanku, še vedno srhljivo učinkovit  v svojem raziskovanju teme brutalne, iracionalne avtoritete, meja med zdravim razumom in norostjo ter subjektivne percepcije realnosti.Eksperimentalna glasba, privlačna disonanca in eklekticizem označujejo VEN, ki je nastal kot filmski projekt, ki ga je sprožil hrvaški filmski ustvarjalec Tom Jantol, nato pa je postal ansambel. Trije člani skupine VEN, András Hanisch (bobni, tolkala, trobenta), Róbert Nadrai (klaviature, samplerji, bas, vokali) in Tamás Wettstein (kitara, bas, vokali), bodo v živo spremjali vizualno obdelan klasični nemi film Kabinet dr. Caligarija na otvoritvenem večeru letošnjega Grossmannovega festivala.

 

 

 

1920; 76 min