Nemčija; 1927; 147 min

Torek, 11. 7. ob  19.00h  KINO DVORANA KULTURNI DOM

Režija: Fritz Lang
Scenarij: Thea von Harbou, Fritz Lang
Fotografija: Karl Freund, Günther Rittau, Walter Ruttmann
Izvirna glasba: Gottfried Huppertz
Igrajo: Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge,
Fritz Rasp, Theodor Loos, Brigitte Helm
Producent: Erich Pommer
Produkcija: Universum Film (UFA)
Žanr: znanstvena fantastika, drama

Gost:
Mitja Reichenberg

Metropolis velja za enega najbolj vplivnih filmov vseh časov. Njegova upodobitev mračne prihodnosti, ki jo označuje ostra delitev med neznansko bogatimi in mogočnimi na eni strani ter revnimi, ki so padli na raven suženjstva, na drugi, nas opozarja na grozečo nevarnost, ki jo prinaša naša odvisnost od tehnologije, kar s seboj nosi tveganje njene osamosvojitve, in nam posreduje tehtno sporočilo, ki še vedno močno učinkuje, danes morda celo bolj kot nekoč. In kar je še bolj pomembno, prinaša nam tudi žarek upanja, da lahko resnične človeške vrednote spet vzniknejo tudi pod najtežjimi pogoji.


Snemanje Metropolisa je bilo v tistem času izjemno ambiciozen projekt, kulise so bile ogromne in številne izvirne posebne učinke so takrat uporabili prvikrat. Snemali so več kot leto dni in zaradi velikih pričakovanj Fritza Langa so bili igralci pod izrednim pritiskom. Metropolis ni bil preveč dobro sprejet pri kritiki v času, ko so ga začeli predvajati, veliko so ga rezali, posledica tega pa je bila, da so desetletja dolgo po svetu krožile le zelo skrajšane verzije. Doslej najpopolnejša restavracija Metropolisa sloni na kopiji, odkriti v Filmskem muzeju v Buenos Airesu. Restavrirana verzija je bila poslana v distribucijo 2010. leta, traja pa 147 minut.

Za predstavitev Metropolisa na letošnjem Grossmannovem festivalu je več razlogov. Prvi, najbolj očiten, je seveda ta, da je Metropolis klasičen znanstveno-fantastičen film in kot tak ne potrebuje posebnega opravičila za predvajanje na festivalu, posvečenem žanrskemu filmu. Drugi, pomembnejši, je 90. obletnica premiere te Langove mojstrovine. Obstaja pa še dodaten razlog, ki se tiče vezi med Fritzem Langom in dr. Karolom Grossmannom, pionirjem slovenske kinematografije, po katerem se imenuje naš festival. Dokazano dejstvo je, da je 1915. leta, med 1. svetovno vojno, Fritz Lang, ki je bil takrat podoficir v avstro-ogrski vojski, nekaj mesecev bival v hiši dr. Grossmanna, tukaj, v Ljutomeru. Fritz Lang je tukaj pustil za seboj nekaj svojih umetniških stvaritev in čeprav ničesar ne vemo o pogovorih teh dveh mož, ki sta bila oba zelo izobražena, si radi zamišljamo, da je bila ena od tem, o katerih sta se pogovarjala, prav film, ki je bil ljub dr. Grossmannu in je kasneje postal življenjska preokupacija Fritza Langa. Ali je še kakšno boljše mesto za praznovanje 90. obletnice Metropolisa kot na festivalu, imenovanem po možu, ki je gostil Fritza Langa prav tukaj, na svojem domu v Ljutomeru? Za nas je to priložnost za veliko praznovanje, zato ponosno predstavljamo Metropolis kot otvoritveni film letošnjega Grossmannovega festivala.

Mitja Reichenberg je priznan strokovnjak za filmsko glasbo, napisal je več knjig in številne članke na to temo in je velik poznavalec partitur iz obdobja nemega filma. Pridružil se nam bo s svojim nastopom, med katerim bo v živo spremljal Metropolis na otvoritveni dan festivala.