Današnji dan na 10. Grossmannovem festivalu bo v znamenju javnega pogovora s častnim gostom Djordjem Kadijevićem, ki bo potekal ob 20h na Glavnem trgu. Pogovor bo vodil Dejan Ognjanović.

Pogovoru bo sledila projekcija Kadijevićeve kultne Vešče, prve jugoslovanske grozljivke iz leta 1973. Vešča je bila predvajana v sklopu serije TV filmov z naslovom Zgodbe skrivnosti in domišljije, ob predvajanju pa je naletela na šok in zgražanje, ko je nekega gledalca dobesedno prestrašila do smrti. Na Grossmannu boste ta legendarni film lahko prvič v Sloveniji videli na velikem platnu.

 

V kino dvorani Kulturnega doma bo ob 13h na ogled madžarska črna komedija Nebeška izmena iz tekmovalnega programa Hudi maček.

 

Že ob 15h se bo v Začarani kino na biču zavihtel vsem dobro znani arheolog in pustolovec Indiana Jones, ki bo iskal pot iz Templja smrti v drugem filmu iz znamenite franšize še bolj znamenitega Stevena Speilberga, v katerem Indyja pot zanese v Indijo.

Kar štiri epizode francosko-belgijske TV serije Metal Hurlant: kronike vas bodo popeljale v svet vznemirljivih pustolovščin, fantastičnih pokrajin, presenetljivih preobratov ter seveda neusmiljene akcije, z igralskimi imeni, kot so Michael Biehn (Terminator), John Rhys-Davies (Lov za izgubljenim zakladom) in Dominique Pinon (Delikatese). Uvodno besedo bo prispeval režiser, scenarist in producent Guillaume Lubrano.

Ponovno bodo na ogled trije filmi iz tekmovalnega programa Hudi maček. Nemški triler Samuraj bo predstavil scenarist in režiser Till Kleinert, sledila bo irska nadnaravna grozljivka Kanal, ubijalsko morsko Nimfo pa bodo z besedo podkrepili režiser Milan Todorović, producent Marko Jocić in glavni igralec Dragan Mićanović.

Z ekstremnim nihilizmom vas bo napadla italijanska grozljivka Čudoviti ljudje, v katerem se bosta na nepojmljivo krvav način srečala home invasion in creature feature podžanra v sklopu programske sekcije Grossmann Grindhouse.

V Kinu Alcatraz bodo nad vas v roju prileteli divji kratki filmi iz tekmovalnega programa Slakov hudi maček, ki jim bodo sledili glasbeni dokumentarci Breadcrumb Trail o kultni ameriški post-hardcore skupini Slint, ki bo premierno prikazan na teh prostorih, Marzidovšek Minimal Laboratorium, portret (o)kultnega slovenskobistriškega minimalista, zvočnega eksperimentatorja in vsestranskega kreativca Maria Marzidovška (1961-2011), Get Action!!, ki predstavlja že razpadlo japonsko garažno rock'n'roll atrakcijo Teengenerate, ki smo jo pred leti lahko videli tudi v Sloveniji, ter britanski psihadelični kaleidoskop Hypnoesis, ki ga bo predstavil režiser Mickael Ankri.

V Kinu Klopotec se bo etnološko kulturno društvo Künštni Prleki predstavilo v epizodah Razgledi, žlahtno vino pa terase in Na sejen pa kujske dirke iz serije filmov pod naslovom Prleki med Muro in Dravo.

Že od popoldneva bo na Glavnem trgu k stojnicam vabila Subkulturna tržnica, ob 20.30h pa se bodo tam predstavili vinarji KZ Metlika, Zlati Grič, Hlebec in Kos.

Na koncu bodo vse poti vodile v Klub Oxygen, kjer bodo nastopili kultni punkerji Niet s predskupino Panicka iz Lendave.

V petek naj Maček pokaže zobe, do živ'ga ne more mu nobeno gorje!