Jubilejni 10. Grossmannov festival se bo pričel danes ob 18h v ljutomerskem Domu kulture z otvoritvijo kar dveh imenitnih razstav. Srbski umetnik Arpad Slančik bo predstavil svoje temačne skulpture pod naslovom Mother and Dirty Children, Vse divje bande Zorana Smiljanića pa bodo oko razveseljevale z risbami in ilustracijami našega znamenitega striparja, ki na letošnjem festivalu nastopa tudi v vlogi člana žirije za kratke filme.

Sledila bo predstavitev v vinskem tekmovalnem programu sodelujočih vin na simbolični vinski cesti. Žlahtno kapljico bodo na mizo položili Vinakoper, P&F, KZ Metlika, Zlati grič, Vinoreja Kaučič, Turistična kmetija Hlebec in Vinogradništvo družina Kos.

Okroglo 150-letnico rojstva slovenskega filmskega pionirja, po katerem je festival dobil ime, bomo obeležili z otvoritvenim filmom Napori pri ohranitvi prvih filmskih zapisov dr. Karola Grossmanna. Uvodno besedo bo prispeval avtor filma Marko Mitja Feguš.

V sklopu tekmovalnega programa celovečercev bo prikazana španska okultna grozljivka Asmodexia, ki jo bo z nagovorom pospremil režiser in koscenarist Marc Carreté. Grossmannovo občinstvo ga pozna po kratkem filmu Castidermia, ki je bil lani prikazan v sklopu tekmovalnega programa Melies d'Argent. Asmodexia je njegov celovečerni prvenec, ki vas bo s srhljivo zgodbo o duhovniku eksorcistu, ki se z vnukinjo bori proti epidemiji zla, popeljal do roba pekla in naprej. Pod scenarij filma je podpisan še Mike Hostench, namestnik direktorja festivala fantastičnega filma v Sitgesu, ki je tako kot Grossmann včlanjen v Evropsko federacijo festivalov fantastičnega filma.

Kot prvi med filmi, ki tekmujejo za Hrupnega mačka, bo prikazan srbski dokumentarec Vztrajno klicanje angelov režiserja Slobodana Simojlovića, ki govori o legendarni rock skupini Riblja čorba. V dveh urah se boste skozi kopico intervjujev s sedanjimi in bivšimi člani skupine ter njihovimi sodelavci in sodobniki sprehodili skozi celotno zgodovino benda ter izvedeli vse o njihovih veličastnih uspehih, nepozabnih albumih, pa tudi tragedijah in spornih trenutkih, vse to popolnoma iskreno in brez kančka sprenevedanja.

Filmski program bodo zaokrožili hipnotični argentinski neo-giallo Globok spanec, ki je na svoji festivalski poti že osvojil številne nagrade, ameriški znanstvenofantastični indie biser Časovni preskok, ki se na izviren način loteva priljubljene tematike ukrivljanja časa, in programski sklop Na fantastični strani Alp, ki bo ponudil tri slovenske kratke filme. Kresnik režiserja Davida Sipoša, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi slovenski filmski projekt na Kickstarterju,  posega v fantazijski svet staroslovanskih božanstev. Eksplozivni Schupakface: Genesis je tretji film Gašperja Antauerja o ritoglavem superheroju, ki je svoj boj proti kriminalu začel na Grossmannu 2010 v Mali delavnici groze. Slovenski trojček bo zaokrožila iskriva kratka komedija Food Fetish režiserja Mihe Šubica, ki se je na preteklih edicijah festivala že predstavil s številnimi kratkimi filmi.

Po končanih projekcijah bomo izmenjali vtise na druženju ob zvokih glasbe v klubu Oxygen.

Naj zadoni Hudega mačka rjovenje in filmofilom prinese veselja v življenje!