10. Grossmannov festival je že v polnem zagonu. Danes prvič odpira vrata Začarani kino, ki vabi otroke in starše na ogled britanske animirane uspešnice Kokoške na begu režiserskega dvojca Peter Lord in Nick Park. Očarljiva pripoved o Plamenki in njenih pernatih prijateljih, ki se trudijo pobegniti s farme jajc pod vodstvom petelina Skale (glas mu je posodil Mel Gibson), je prvi celovečerni film z oskarjem nagrajenega studija Aardman, specializiranega za stop motion animacijo s plastelinom.

Na sporedu bodo kar trije celovečerci iz glavnega tekmovalnega programa Hudi maček. Prva bo na vrsti srbska fantastična grozljivka Nimfa, ki je na nedavno zaključenem festivalu Fantastic Zagreb prejela nagrado občinstva. Film bo predstavil režiser Milan Todorović, naš lanski predsednik žirije za kratke filme in avtor prvega ex-Yu zombi filma Zona mrtvih, družbo pa  mu bosta delala producent Marko Jocić in igralec Dragan Mićanović. V vlogi varuha strašne skrivnosti zapuščenega otoka nastopa legendarni Franco Nero, ki je lani v Ljutomeru prejel nagrado za življenjsko delo, in z velikim veseljem moramo pristaviti, da se je dogovor o sodelovanju porodil prav tukaj.

Kot drugi bo v Kinu na prostem kraval naredil nabriti nemški triler Samuraj, v katerem se mlad vaški policist sooči s skrivnostnim neznancem, oblečenim v žensko obleko in oboroženim s samurajskim mečem, ki za sabo pušča sled uničenja in krvi. Film je bil financiran s pomočjo kampanje na spletni platformi Indiegogo, na festivalu fantastičnega filma v Amsterdamu pa si je prislužil nagrado Melies d'Argent v kategoriji dolgometražnih filmov. Pred projekcijo bo občinstvo nagovoril scenarist in režiser Till Kleinert, ki je nase opozoril že s tremi med študijem posnetimi kratkimi filmi, Samuraj pa je njegov prvi celovečerec in obenem diplomsko delo.

Tretji današnji kandidat za hudega mačka je irska nadnaravna grozljivka Kanal režiserja Ivana Kavanagha, mračna pripoved o filmskem arhivarju, ki med pregledom policijskih posnetkov odkrije, da so se v hiši, v kateri živi z ženo in 5-letnim sinom, pred mnogimi leti zgodili grozljivi umori. Z mojstrsko pričaranim vzdušjem, premišljenim tempom in srh zbujajočimi vizualijami bo Kanal kozjih molitvic naučil vse, ki so mislili, da jih današnje grozljivke več ne zmorejo prestrašiti.

Sekcija Šok dok bo za mravljince poskrbela z dokumentarcem Na nežnih kavljih britanske režiserke Kate Shenton, ki je leto dni spremljala različne posameznike in skupine, ki z obešanjem na kavlje iz svojih teles delajo bizarne umetnine, ki se upirajo logiki in predstavljajo izziv za ustaljeno percepcijo ljudi. Film prikaže široko paleto izkušenj in mnenj, ki osvetlijo to nerazumljeno in vznemirljivo umetniško prakso ter pokaže, da običajno človeško telo lahko doseže izjemne stvari.

S srednjeveško TV dramo Čudež, v kateri se bolni plemič spopade z razbojniško tolpo, bomo pričeli retrospektivo letošnjega častnega gosta Djordjeta Kadijevića, ki je po motivih srbske ljudske pesmi Bolni Dojčin ustvaril univerzalno zgodbo, s katero se lahko identificira gledalec v kateri koli državi sveta.

Da zlo ne pozna meja, bomo spoznali v britanski grozljivki Mrtvi 2, pod katero sta se podpisala brata Howard in Jon Ford. Po izjemnem uspehu prvega dela, ki govori o zombi epidemiji v Afriki, se tokrat dogajanje seli v Indijo in spremlja ameriškega turbinskega inženirja, ki se mora prebiti skozi stotine kilometrov z živimi mrtveci preplavljenih pokrajin. Pripravite se na neverjetne količine vznemirljive akcije, akrobacij, drame in seveda krvavih zombi pojedin v prizorih, kakršnih v tem sicer dokaj izčrpanem žanru še niste videli.

Prizorišče na terasi Hotela Stela bo najprej postreglo s predstavitvijo novega romana našega starega prijatelja in sodelavca Dejana Ognjanovića z naslovom Zavodnik. Zgodba romana se dogaja v ruralnem okolju, ukvarja se s folklorno mistiko in praznoverjem, namesto grožnje z direktnim nasiljem pa je večji poudarek na občutku srha, groze, skrivnosti in napetosti. Dejan Ognjanović je srbski pisatelj, filmski in literarni kritik, prevajalec in esejist, ki je na preteklih edicijah Grossmanna že predstavil prvi roman Naživo ter knjige Faustovski ekran, U brdima, horori, Studija strave in zbirko zgodb H.P. Lovecrafta Nekronomikon, pri kateri je sodeloval kot prirejevalec, prevajalec in avtor spremne besede in biografije.

Tekmovalni program Hrupni maček bo najprej zahrumel z dokumentarcem o kultni reški skupini Grč režiserja Zorana Kreme, ki bo pobliže predstavil to samosvojo in brezkompromisno zasedbo in njenega frontmana Zorana Štajduharja - Zoffa. Grč so znani po težki glasbi, mračnih besedilih in šokantnem odrskem nastopu, v katerem ne manjka krvi.

Sledila bosta filma Težka zemlja – blatne korenine ameriške glasbe, ki sledi zgodovini in evoluciji ameriške roots glasbe ter raziskuje njeno družbeno in kulturno relevantnost v 21. stoletju, ter Every Everything, portret Granta Harta iz legendarne ameriške skupine Husker Du, ki je glasbeno pot nadaljeval z Nova Mob ter kasneje kot solist. Dokumentarec režiserja Gormana Becharda edinstvenega umetnika spremlja od težavnega družinskega življenja do ustanovitve Husker Du; od njihovega razpada do glasbenih projektov, ki so sledili; od burne preteklosti do njegovih upov za prihodnost.

Opozarjamo tudi na oba tekmovalna programa kratkih filmov, Slakov hudi maček in Melies d'Argent, ki bosta ponudila pester izbor igranih in animiranih žanrskih poslastic z vsega sveta, od komičnih in satiričnih do krvavih in nemir zbujajočih.

Nova programska sekcija Kino klopotec, ki bo ponujala regionalne filmske dobrote, bo predstavila prva dva iz serije filmov Prleki med Muro in Dravo, v katerem člani etnološkega kulturnega društva Künštni Prleki raziskujejo čare prleške pokrajine in njenih ljudi.

Z delovanjem bosta pričeli tudi Mala delavnica animacije z Mitjo Mančkom in igralska delavnica pod vodstvom Žige Čamernika, v sklopu vinskega programa pa bodo se na Glavnem trgu ob 20.30h predstavili P&F, Vinakoper in Vinoreja Kaučič.

Po zaključku projekcij se obetajo glasbeni užitki v klubu Oxygen, kjer bodo pomurski HC/punk veterani Odpisani premierno predstavili pesmi s prihajajočega albuma Šah mat v družbi madžarskih Helland in lendavskih Eyecontact.


Ko Maček v drugo se oglasi, v potrtih prsih up budi!