Čas je za najavo novih odličnih filmov 13.Grossmannovega festivala.Iz Španije prihaja k nam absoluten festivalski hit, ki je že nagrmadil kopico nagrad, Deviška noč. V njem spremljamo naivnega dvajsetletnika, trdno odločenega, da bo na novoletni zabavi končno izgubil devištvo. Ko se zdi, da mu bo končno uspelo, se njegova sanjska noč spremeni v bizarno nočno moro. In to kakšno! Kri, znoj in vsi mogoči ostali izločki letijo na vse strani in nič ni sveto v tej nebrzdani, prekipevajoči in od smeha pokajoči splatter komediji, ki so jo kritiki opisali kot »Almódovarjev remake Braindead«. Vsi ljubitelji politično nekorektne zabave in lastniki dobrih želodcev boste prav gotovo prišli na svoj račun. Obiskali nas bosta tudi režiser Roberto San Sebastián ter producent Kevin Iglesias, ki obljubljata pravi spektakel in posebno presenečenje pred projekcijo.

V drugačnem tonu bomo gledali ameriški Srečen lov, brutalen in direkten celovečerni prvenec režiserjev Joeja Dietscha in Louieja Gibsona, ki ne skriva, da se zgleduje po grindhouse klasikih, a za razliko od večine tovrstnih sodobnih filmov to uspe speljati z odliko. Na begu pred posledicami ponesrečenega posla z mamili alkoholik pristane v zakotnem puščavskem mestecu. Kmalu se znajde v centru lokalnega dogodka – krutega lova na ljudi. Film si je na pohodu po ameriških festivalih že prislužil številne nagrade, med drugim tudi na losangeleškem Screamfestu.

V Stekleni krsti ima slavna igralka Amanda pred sabo velik večer, prejela bo namreč nagrado za življenjsko delo. A v limuzini, ki jo pelje na slavnostno podelitev, se zgodi nekaj nepričakovanega. Okna se zatemnijo, telefonski signal ne deluje in vrata se ne dajo odpreti. Čaka jo strašna preizkušnja. To je izjemno učinkovit in klavstrofobičen triler, ki se skoraj do konca odvija na eni sami lokaciji, pri tem pa mojstrsko stopnjuje napetost do srhljivega zaključka. Režiser Haritz Zubillaga s tem celovečernim prvencem dokaže, da so ga v reviji Variety upravičeno uvrstili med deset vzpenjajočih se zvezd španske kinematografije.

Spet v nekoliko bolj komičnem tonu je tu dolgometražni prvenec režiserja Santiaga Dellapeja Dvojni delavci, briljantna satira, v kateri bo lahko užival vsakdo, ki je že kdaj imel opravka s počasnimi mlini birokracije. Ko se na zaspanem brazilskem patentnem uradu pojavi časovni stroj, nesposobni šef dobi briljantno idejo za povečanje produktivnosti z duplikacijo zaposlenih. Vendar pa se dvojniki, zaprti v kleti, niso pripravljeni odreči nedelu brez boja. Film si je prislužil posebno omembo žirije za najboljši fantastični film na festivalu Fantasporto.