V 93. letu starosti nas je zapustil legendarni britanski igralec Christopher Lee, na dragi gost sedme edicije festivala leta 2011, kjer je prejel nagrado za ivljenjsko delo.


Sir Christopher Lee je bil eden najbolj znamenitih in vsestranskih igralcev v zgodovini filma. V svoji bogati karieri si je prisluil naslov igralca z najve? posnetimi filmi. Sodeloval je z najve?jimi svetovnimi reiserji in nastopil v filmih vseh anrov, od neodvisnih umetnikih filmov do hollywoodskih blockbusterjev. Stareje generacije se ga zagotovo spomnijo kot nasprotnika Jamesa Bonda v filmu Mo z zlato pitolo, ljubitelji grozljivk ga ?astijo zaradi kultnih vlog grofa Drakule ter lorda Summerisla iz filma Mo iz protja, mlaje generacije pa ga poznajo kot mogo?nega Sarumana iz trilogije Gospodar prstanov in grofa Dookuja iz Vojne zvezd.


Sodeloval je z reiserji, kot so John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Mario Bava, Michael Powell, Edward Molinaro, Jerome Savary, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, Peter Jackson, Tim Burton, John Landis, Alejandro Jodorowsky in Andrej Kon?alovski. Za svoj prispevek k svetovni kinematografiji je prejel tevilne nagrade po vsem svetu. Angleki princ ga je leta 2009 povial v viteza.


Bilo nam je v veliko ?ast, da smo ga imeli prilonost spoznati in se mu z nagrado pokloniti na festivalu. Izrekamo iskreno soalje svojcem in se zahvaljujemo za vse nepozabne filmske uitke, ki nam jih je pri?aral s svojimi vlogami.