V 93. letu starosti nas je zapustil legendarni britanski igralec Christopher Lee, naš dragi gost sedme edicije festivala leta 2011, kjer je prejel nagrado za življenjsko delo.


Sir Christopher Lee je bil eden najbolj znamenitih in vsestranskih igralcev v zgodovini filma. V svoji bogati karieri si je prislužil naslov igralca z največ posnetimi filmi. Sodeloval je z največjimi svetovnimi režiserji in nastopil v filmih vseh žanrov, od neodvisnih umetniških filmov do hollywoodskih blockbusterjev. Starejše generacije se ga zagotovo spomnijo kot nasprotnika Jamesa Bonda v filmu Mož z zlato pištolo, ljubitelji grozljivk ga častijo zaradi kultnih vlog grofa Drakule ter lorda Summerisla iz filma Mož iz protja, mlajše generacije pa ga poznajo kot mogočnega Sarumana iz trilogije Gospodar prstanov in grofa Dookuja iz Vojne zvezd.


Sodeloval je z režiserji, kot so John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Mario Bava, Michael Powell, Edward Molinaro, Jerome Savary, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, Peter Jackson, Tim Burton, John Landis, Alejandro Jodorowsky in Andrej Končalovski. Za svoj prispevek k svetovni kinematografiji je prejel številne nagrade po vsem svetu. Angleški princ ga je leta 2009 povišal v viteza.


Bilo nam je v veliko čast, da smo ga imeli priložnost spoznati in se mu z nagrado pokloniti na festivalu. Izrekamo iskreno sožalje svojcem in se zahvaljujemo za vse nepozabne filmske užitke, ki nam jih je pričaral s svojimi vlogami.