Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je v 85. letu starosti zapustil legendarni izraelski producent, režiser in scenarist Menahem Golan, naš dragi prijatelj in gost sedme edicije Grossmanna leta 2011, na kateri je prejel nagrado za življenjsko delo.

Skupaj z bratrancem Yoramom Globusom je v osemdesetih letih na čelu neodvisnega studia Cannon Group neizbrisno zaznamoval akcijski žanr s filmi, kot so Missing in Action, The Delta Force, Invasion USA, Enter the Ninja, American Ninja, Bloodsport, Cobra in podobne uspešnice, ki so polnile kinodvorane in povzročale naval na videoteke po vsem svetu.

Bil je eden najpomembnejših neodvisnih filmskih producentov. Od začetka kariere je produciral več kot 200 in režiral več kot 40 filmov ter postal eno največjih imen izraelske kinematografije, ki ji je s svojimi filmi priskrbel večino nominacij za oskarja in zlati globus. Leta 1999 je prejel nagrado Izraela za film. Odkrival in populariziral je nove trende od ninja filmov do filmov o breakdanceu, sodeloval z največjimi igralskimi imeni, kot so Sean Connery, Sylvester Stallone, Tony Curtis, Lee Marvin in Charles Bronson, ustoličil Chucka Norrisa kot ultimativno ikono akcijskega filma, lansiral karieri Jean-Claudea Van Dammea in Michaela Dudikoffa ter obenem omogočal avtorjem, kot so John Cassavetes, Andrej Končalovski, Robert Altman, Franco Zefirelli, Jean Luc Godard, Nicholas Roeg in Lina Wertmüller snemanje filmov, kakršnih so se veliki studiji v širokem loku izogibali.

Letos je ob premieri dokumentarca The Go-Go Boys, ki pripoveduje zgodbo o Cannon Group, še zadnjič obiskal filmski festival v Cannesu, katerega nepogrešljivi del je bil dolga leta, in nam preko Skypa čestital ob deseti obletnici na zaključni prireditvi Grossmannovega festivala. Žal je to bilo naše zadnje srečanje s tem velikim človekom in umetnikom. Izrekamo iskreno sožalje svojcem in se zahvaljujemo za vse čudovite filme, ki ne bodo nikoli pozabljeni.