Z velikim veseljem napovedujemo, da bo producent Jan Harlan, dolgoletni sodelavec Stanleya Kubricka, častni gost letošnjega Grossmanna, kjer bo prejel nagrado za življenjsko delo. Javni pogovor z njim bo v četrtek, 14.7. ob 19.30h na Glavnem trgu.

Harlanovo sodelovanje s Kubrickom, ki je trajalo trideset let, se je začelo s projektom o Napoleonu, ki pa nikoli ni bil uresničen. Nadaljevalo se je s Peklensko pomarančo, kjer je bil Harlan asistent produkcije, in trajalo vse do Kubrickovega zadnjega filma Široko zaprte oči. On je bil tisti, ki je predlagal uporabo skladbe Tako je govoril Zaratustra v filmu 2001: Odiseja v vesolju in kasneje, po Kubrickovi smrti, postal dobesedni varuh ognja, ki z nepopustljivo energijo nadzoruje obsežne arhive in osupljive razstave, ki se ves čas organizirajo po vsem svetu na temo Kubrickovega edinstvenega filmskega opusa. Kot izvrsten predavatelj na filmskih šolah širom sveta poleg izražanja neprecenljivega entuziazma do filmske umetnosti kaže tudi neusahljivo vedoželjnost o novih in mladih filmarjih, kamorkoli ga povabijo.

Je tudi avtor ganljivega dokumentarca Stanley Kubrick: Življenje v slikah, ki ga bomo prikazali v sklopu retrospektive našega častnega gosta. Kot zaslužnega predstavnika družine neverjetnih filmskih talentov ga z velikim veseljem sprejemamo v Grossmannovo družino v letu 2016. V čast in veselje nam je, da se mu lahko poklonimo kot eni redkih osebnosti, ki tako močno svetijo v mraku današnjega filma.