Otvoritev letošnjega Grossmanna bomo obeležili s posebno projekcijo znanstvenofantastične mojstrovine Fritza Langa Metropolis ob glasbeni spremljavi Mitje Reichenberga.

Za predstavitev Metropolisa na letošnjem Grossmannovem festivalu je več razlogov. Prvi, najbolj očiten, je seveda ta, da je Metropolis klasičen znanstveno-fantastičen film in kot tak ne potrebuje posebnega opravičila za predvajanje na festivalu, posvečenem žanrskemu filmu. Drugi, pomembnejši, je 90. obletnica premiere te Langove mojstrovine. Obstaja pa še dodaten razlog, ki se tiče vezi med Fritzem Langom in dr. Karolom Grossmannom, pionirjem slovenske kinematografije, po katerem se imenuje naš festival. Dokazano dejstvo je, da je 1915. leta, med 1. svetovno vojno, Fritz Lang, ki je bil takrat podoficir v avstro-ogrski vojski, nekaj mesecev bival v hiši dr. Grossmanna, tukaj, v Ljutomeru. Fritz Lang je tukaj pustil za seboj nekaj svojih umetniških stvaritev in čeprav ničesar ne vemo o pogovorih teh dveh mož, ki sta bila oba zelo izobražena, si radi zamišljamo, da je bila ena od tem, o katerih sta se pogovarjala, prav film, ki je bil ljub dr. Grossmannu in je kasneje postal življenjska preokupacija Fritza Langa. Ali je še kakšno boljše mesto za praznovanje 90. obletnice Metropolisa kot na festivalu, imenovanem po možu, ki je gostil Fritza Langa prav tukaj, na svojem domu v Ljutomeru? Za nas je to priložnost za veliko praznovanje.

Mitja Reichenberg je priznan strokovnjak za filmsko glasbo, napisal je več knjig in številne članke na to temo in je velik poznavalec partitur iz obdobja nemega filma. Pridružil se nam bo s svojim nastopom, med katerim bo v živo spremljal Metropolis na otvoritveni dan festivala.