Enajsta edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina se je zaključila v soboto, 18. julija s slavnostno podelitvijo nagrad.

Nagrado za življenjsko delo je prejel legendarni nemški igralec Udo Kier.

V tekmovalnih programih so bile podeljene naslednje nagrade:

-HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film: Zli duh / Ghoul (Češka, 2015, Petr Jákl)
 Posebna omemba: Idila (Slovenija, 2015, Tomaž Gorkič)

-HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec: Morphine. potovanje sanj / Morphine: Journey of Dreams (ZDA, Italija, 2014, Mark Shuman)

-SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film: Mrtva srca / Dead Hearts (Kanada, 2014, Stephen W. Martin)

-MELIES D'ARGENT za najboljši evropski fantastični kratki film: Poslednja formalnost / Dernière formalité (Belgija, 2014, Stéphane Everaert)

-VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino: Revolution, Turistična kmetija Hlebec


Zmagovalni film Male delavnice groze je Blood Snake 2: Revenge of the Two Brothers (Slovenija, 2015, Aron Horvath).

 
Petr JáklMilan Hlebec

 

 

Obrazložitve žirij:

-HUDI MAČEK (Žirija: Richard Stanley, Jonathan English, Ivan Nedoh)

Letošnji tekmovalni program celovečercev je vseboval izbor izjemno impresivnih filmov, od katerih ima vsak svoje odlike, kar je dodatno otežilo izbiro najboljšega. Kot je pravilo pri filmih, je skoraj nemogoče reči, da je eden boljši od drugega. Kljub temu smo se pri upoštevanju vseh elementov, ki nujno sestavljajo odličen film: zgodbe, likov in igralskih nastopov, tehnične izvedbe in - glede na to, da smo na festivalu grozljivk - same strašljivosti filma, odločili za film Zli duh. Čeprav gre za podžanr najdenih posnetkov, z vsemi izzivi, ki jih ta format ponuja, je film prepričljiv, strasten, vznemirljiv in eden najbolj grozljivih izdelkov, kar smo jih imeli užitek gledati na Grossmannu. Zelo smo veseli, da mu lahko podelimo letošnjega hudega mačka.

 
Posebna omemba gre Idili.

Z razvojem filma po vsem svetu, z novimi trendi in slogi, je izjemno pomembno poudariti nove prispevke k žanrski kinematografiji, kar je nasploh eden od glavnih ciljev Grossmannovega festivala. Zato se z velikim spoštovanjem in občudovanjem, celo hvaležnostjo, priklanjamo trudu in čisto posebnemu talentu, vloženemu v prvo pravo slovensko grozljivko. Upamo in verjamemo, da bo to spodbudilo tudi druge, da nadaljujejo in vztrajajo na poti grozljivega in nasploh žanrskega filma v tej državi, ter mu podeljujemo posebno omembo na letošnjem festivalu.


-HRUPNI MAČEK (Žirija: Igor Vidmar, Igor Bašin, Matej Končan)

 Dokumentarec o enem najpomembnejših bendov 90-tih,bostonskih Morphine, predstavi celotno genezo in evolucijo izvirnega zvoka in tudi notranjo dinamiko benda  z efektno montažo arhivskega gradiva in doživetih, a ne-sentimentalnih osebnih pričevanj sodelavcev vodje in duše benda Marka Sandmana: je nadvse primeren poklon bendu, ki je bil prava alternativa znotraj dominantne nirvana-istične rokovske altenative 90-tih.

-SLAKOV HUDI MAČEK (Žirija: Stjepan Hundić, Milan Todorović, Sakari Määttä)

Odlična naracija, igra, režija, kamera in scenografija na nivoju dologometražnega filma iz perspektive otrok, ki poslušajo dedkovo zgodbo za lahko noč. Prav tako postavlja človeško emocijo v samo središče grozljive pravljice s srečnim koncem.

-MELIES D'ARGENT (Žirija: Stjepan Hundić, Milan Todorović, Sakari Määttä)

Zelo izviren in duhovit pristop k žanru fantastične komedije z liki in temami, s katerimi se lahko vsakdo poistoveti. Visok nivo produkcije in izvrstna igra vodita v nepričakovan zaključek. Vrhunsko povedana zgodba, postavljena v eno sobo.

 

Na letošnji mali delavnici groze sta nastala dva filma: Snake Blood 2: The revenge of the two brothers v režiji Arona Horvatha in Posnetek0012, ki ga je režiral Antonio Vonde. Nagrado prejme triler Snake Blood 2: Revenge of the Two Brothers Arona Horvatha.