Veselo napovedujemo prihod skladatelja filmske glasbe Simona Boswella v Ljutomer, kjer bomo skupaj proslavili 30-letnico njegove filmske kariere.

Simon Boswell, rojen v Londonu leta 1956, je pustil neizbrisen pečat na žanru grozljivke s številnimi, danes že klasičnimi glasbenimi deli iz osemdesetih in devetdesetih, v katerih je združil elemente elektronike z orkestrskimi instrumenti.

Bil je že uveljavljen glasbenik, ko se je leta 1985 pričela njegova filmska kariera z uporabo  nekaj njegovih tem v Phenomeni Daria Argenta. To je pripeljalo do njegovega prvega angažmaja kot filmskega skladatelja pri Demonih 2, ki jih je produciral Argento in režiral Lamberto Bava. Z Bavo mlajšim in ostalimi italijanskimi režiserji grozljivk je sodeloval še pri nekaj filmih, najbolj opazno pri prvencu Micheleja Soavija Stage Fright (1987).
Njegova glasba je dodajala veličino in lepoto vizionarskim delom avtorjev, znanih po edinstvenem slogu, kot so Alejandro Jodorowsky (Santa Sangre, 1989), Clive Barker (Lord Of Illusions, 1995), Álex de la Iglesia (Perdita Durango, 1997) in Juraj Jakubisko (Bathory: Countess of Blood, 2008).
Poseben del Boswellove kariere je povezan z režiserjem Richardom Stanleyem. Njegove strašljive melodije so postale neločljiv del Stanleyjevih filmov, kot sta Hardware (1990) in Dust Devil (1992), mistično vzdušje pa so dodale tudi vsem njegovim dokumentarcem.
Kot komponist ni specializiran le za grozljivke in fantastiko: izjemno glasbo je prispeval tudi za Plitvi grob Dannyja Boyla, Hekerje, Fotografiranje vil, Sen kresne noči in številne druge filme.

Simon Boswell letos praznuje 30 let delovanja v filmu, zato je ravno pravi čas, da ga ponovno združimo z dolgoletnim sodelavcem Richardom Stanleyem in ju oba pozdravimo na Grossmannu! Poleg izbrane retrospektive se bo legendarni skladatelj predstavil tudi na posebnem javnem pogovoru. Pogovor bo vodil pisec in kritik Dejan Ognjanović, ki je tudi napisal poglobljen prispevek o Boswellu za letošnjo programsko knjižico, ki je uporabljen v tej novici.