10. Grossmann je prišel do zaključnega dneva, ki pa bo poln vznemirjenja in raznovrstnih užitkov. Vprašanje, ki bo viselo v zraku, se seveda glasi: kdo bo dobil hudega mačka?

A pojdimo lepo po vrsti. Že od dopoldneva bo na Glavnem trgu potekala Subkulturna tržnica, ki bo nudila nove in rabljene nosilce zvoka in slike, filmske plakate, knjige, stripe in unikatne umetniške izdelke. Gost tekmovalnega programa glasbenih dokumentarcev, legendarni Marko Brecelj, bo na tržnici izvedel performans Pesmomat s podnaslovom Zamenjava živih izvedb zelo rabljenih pesmi za drobiž. Maskiranje udeležencev Zombi četvorke bodo spremljali ubrani zvoki naših starih znancev iz madžarske skupine Yellow Spots Marching Deluxe.

Ob 13h bo še zadnjič vabil Začarani kino, tokrat s fantastično animirano pustolovščino Drobižki, nastalo po priljubljeni francoski TV seriji, ki bo otroke in starše popeljala v svet žuželk. Malce starejši mladostniki bodo razburjenje doživeli ob nepozabni komični grozljivki Gremlini režiserja Joeja Danteja, v kateri bodo vsem dobro znane zlobne male kreature razsajale po ameriškem mestecu.

Kino Alcatraz bo gostil kratke filme iz tekmovalnih programov Slakov hudi maček in Melies d'Argent, ki jim bo najprej sledil srbski glasbeni dokumentarec Živan dela punk festival, ki bo razkril križe in težave nadobudnega koncertnega organizatorja, nato pa še iskrivi Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj režiserja Janeza Burgerja, ob katerem bo primaknil besedo tudi sam protagonist filma.

Na Glavnem trgu bo družabno dogajanje ob 18h doseglo vrhunec z Zombi zumbo, begom okoli trga in Zombi četvorko, v kateri se bodo plesni pari v cvetu razpadanja vrteli Guinnessovemu rekordu naproti.

Ob 19h se bo dogajanje preselilo v Dom kulture, kjer bodo na zaključni prireditvi podeljene nagrade 10. Grossmannovega festivala. Prireditev bo vodil Jure Longyka.

Po zaključni prireditvi bo v Kino dvorani kulturnega doma še enkrat moč videti madžarsko črno komedijo Nebeška izmena režiserja Márka Bodzsárja.

Ob 20h bo teraso Hotela Stela zavzel Marko Brecelj, ki bo daroval koncert pod naslovom Benefit Fantastic & Wine Marko Brecelj.

Na Glavnem trgu bo Kino na prostem za konec ponudil razkošno gotsko grozljivko Sveti kraj našega častnega gosta Djordjeta Kadijevića, ki bo svojo mračno adaptacijo Gogoljeve zgodbe Vij tudi napovedal. Grossmannova projekcija bo edinstvena priložnost, da Sveti kraj vidite na velikem platnu.

Po projekciji filmov, ki so nastali v Grossmannovih filmskih delavnicah, bo režiser Dušan Moravec v Kinu »Pri hudem hotelu« predstavil glasbeni dokumentarec Pravi človek za kapitalizem, ki nas bo pobliže seznanil z »Bosanskim psihom«, glasbenikom Damirjem Avdićem, enim najbolj pronicljivih in trpkih poetov sodobne slovenske glasbene scene.

V Kinu Klopotec bodo Künštni Prleki predstavili še zadnji dve nadaljevanji serije Prleki med Muro in Dravo.

Veselo druženje na 10. Grossmannu bomo sklenili na zaključni zabavi v Klubu Oxygen, kjer bomo skupaj dočakali jutro.


Po stotič razbijte zrcalo sveta, ubežati se Hudemu mačku ne da!