S ponosom predstavljamo letošnje filme tekmovalnega programa Hudi maček za najboljši celovečerec. Žirija bo letos izbirala med šestimi naslovi, ki se bodo potegovali za najprestižnejšo nagrado Grossmannovega festivala.

Filmi v tekmovalnem programu so:

 

HAGAZUSSA – POGANSKO PREKLETSTVO
Nemčija, Avstrija; 2017; 102 min
Režija: Lukas Feigelfeld

ŽURIRAJ IN UMRI MLAD
Avstrija; 2018; 90 min
Režija: Dominik Hartl

ERREMENTARI
Španija, Francija; 2017; 98 min
Režija: Paul Urkijo Alijo

TRAUMA
Čile; 2017; 106 min
Režija: Lucio A. Rojas

CHARISMATA
Velika Britanija; 2017; 96 min
Režija: Andy Collier, Tor Mian

VAMPIR VIDAR
Norveška; 2018; 83 min
Režija: Thomas Aske Berg, Fredrik Waldeland
Če vas je pred dvema letoma Čarovnica Roberta Eggersa potegnila v brezno ruralne groze, vas bo HAGAZUSSA: POGANSKO PREKLETSTVO režiserja Lukasa Feigelfelda popeljal čez rob blaznosti in psihološkega srha z osupljivim prikazom poganskih verovanj in brezupne krutosti alpskega okolja 15. stoletja. Hagazussa je prvovrstni predstavnik art grozljivke za 21. stoletje, ki ga še dolgo po ogledu ne boste pozabili.

 

 Po zombi komediji Napad irhastih zombijev, ki si je prislužila posebno omembo žirije za hudega mačka na Grossmannu 2016, se avstrijski režiser Dominik Hartl vrača v Ljutomer s slasher komedijo ŽURIRAJ IN UMRI MLAD. Gre za izjemno zabaven film, v katerem se mastni štosi izmenjujejo s krvavimi umori, hiter tempo in obilica obratov pa poskrbita, da na divji vožnji ni prostora za dolgčas.

 

 
Po motivih baskovske ljudske pripovedke je režiser Paul Urkijo Alijo v svojem prvem celovečercu ERREMENTARI priobčil neznansko zabaven amalgam pravljice, komedije in grozljivke. Po produkcijski plati se Errementari lahko kosa s hollywoodskimi blockbusterji (med producenti filma je tudi Alex de la Iglesia), po avtentičnosti, duhovitosti in srčnosti pa jih prekaša za kar nekaj dolžin.

 

 
 TRAUMA je najbolj šokantna, brutalna in ekstremna grozljivka v zadnjem času. Že od uvodnega prizora, postavljenega v čas vojaške diktature, je jasno, da bo režiser Lucio A. Rojas gledalca poslal na težko preizkušnjo. Vendar ima šok terapija neštetih izjemno mučnih prizorov svoj namen in sili k premisleku o naravi nasilja in posledicah, ki jih pušča na naslednjih generacijah. Toliko v opozorilo!

 

 

 Policijski triler se prepleta s psihološko grozljivko v napeti zgodbi britanskega filma CHARISMATA, ki je podkrepljena z obilico črnega humorja. Režiserja Andy Collier in Tor Mian se ne trudita na novo izumiti pravil žanra, pač pa ponudita vznemirljivo vožnjo, posneto z osupljivo tehnično veščino in preciznim občutkom za stopnjevanje napetosti, ki eksplodira v srhljivem razpletu.

  

 

Nič ni sveto v nizkoproračunskem črnohumornem biseru VAMPIR VIDAR, kjer Troma sreča Kaurismäkija. Religija, politična korektnost in dober okus nasploh so neusmiljeno raztrgani, vrženi v blato in poteptani s strani scenaristično-režiserskega dvojca Thomas Aske Berg / Fredrik Waldeland, ki poskrbita za kopico nepozabnih prizorov, podkrepljenih z odlično glasbeno podlago.

 

 

 

 V Ljutomer prihajajo Dominik Hartl, Paul Urkijo Alijo, Andy Collier, Ross Scaife in Thomas Aske Berg, ki bodo napovedali projekcije svojih filmov, z veseljem pa bodo odgovorili tudi na vaša vprašanja.


Več informacij o letošnjem filmskem programu najdete tukaj:
http://www.grossmann.si/filmski-program/