Z velikim veseljem sporočamo, da bo letošnji Grossmann obiskal eminentni belgijski režiser Harry Kümel, ljubiteljem grozljivke in fantastičnega filma najbolj znan po nepozabnih mojstrovinah Krvave ustnice (Les lèvres rouges) in Malpertuis. Oba filma bomo seveda prikazali v posebni retrospektivi. Ogledali si boste lahko tudi fascinantni dokumentarec Pozabljeni strahovi: poglobljen pogled na flamsko filmsko grozljivko režiserja Steva de Rooverja, v katerem Harry Kümel igra pomembno vlogo.

Kljub temu, da je Harry Kümel v svetu najbolj prepoznaven po svojem prispevku k žanrski kinematografiji, se ni nikoli držal njenih omejitev. V njegovih stvaritvah lahko opazujemo, kako presega meje žanrskega filma, po drugi strani pa njegovih del zaradi njegovega zelo svojskega pristopa k umetnosti filmskega ustvarjanja ne moremo umestiti v okvirje standardne "mainstream" produkcije. Je popoln čarodej, njegovo vesolje polnijo nenavadni liki in nepričakovani preobrati, nikoli ne vemo, kakšna čudna bitja bi se utegnila skrivati v temi.

Večina scenarijev za Kümlove filme sloni na priznanih književnih delih, nekatere med njimi je sam predelal za potrebe velikega platna, bil je tudi eden od avtorjev izvirnega scenarija za Krvave ustnice. Njegovo delo ni ostalo neopaženo, že za svoj režiserski prvenec, Gospod Hawarden (Monsieur Hawarden, 1968), je dobil nagrado zlati Hugo za najboljši film festivala v Chicagu, sledilo je priznanje v Sitgesu in nominacija za zlato palmo v Cannesu za Malpertuis, 1992. leta pa je Eline Vere pobrala še dve nagradi Josepha Plateauja (za najboljši belgijski film in najboljšega belgijskega režiserja). V filmih Harryja Kümla je nastopilo nekaj zelo znanih igralk in igralcev: Delphine Seyrig (Krvave ustnice), Orson Welles, Susan Hampshire, Mathieu Carrière in Sylvie Vartan (Malpertuis), kot tudi Michael York (Eline Vere). Celo Repelsteeltje (1973), študentski filmski projekt, pod katerega pa se je podpisal sam Harry Kümel, je imel za glavnega igralca Rutgerja Hauerja.

Zato vas vabimo, da se velikemu režiserju skupaj poklonimo na njegovem letošnjem gostovanju in vstopimo v labirint njegove domišljije.

Javni pogovor s Harryjem Kümlom bo v četrtek, 13.7. ob 20.00h na Glavnem trgu.