S ponosom najavljamo, da je letošnji častni gost in prejemnik nagrade za življenjsko delo legendarni nemški igralec Udo Kier, eden najbolj ikoničnih obrazov svetovnega filma. V svoji bogati karieri je do zdaj nastopil v več kot 200 filmih, od nizkoproračunskih grozljivk in erotike do slavljenih art filmov in hollywoodskih blockbusterjev, ter sodeloval z režiserji, kot so Dario Argento, John Carpenter, Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Lars von Trier, Wim Wenders, Gus van Sant in Paul Morrissey.

Udo Kier je rojen leta 1944 v Kölnu. Z osemnajstimi leti je v želji po učenju tujih jezikov odšel v Veliko Britanijo. Tam je spoznal režiserja Michaela Sarneja, ki mu je ponudil prvo vlogo v kratkem filmu Road to Saint Tropez (1966). Po vrnitvi v Evropo in filmih Schamlos (1968) in Season of the Senses (La stagione dei sensi, 1969) je leta 1970 nastopil v svoji prvi grozljivki, kultnem Znamenju hudiča (Mark of the Devil) režiserja Michaela Armstronga. Med zvezde ga je dokončno ustoličilo naključno srečanje z Warholovim režiserjem Paulom Morrisseyem, s katerim je posnel legendarni art-horror dvojec Meso za Frankensteina (Flesh for Frankenstein, 1973) in Kri za Drakulo (Blood for Dracula, 1974). Sledil je niz kultnih uspešnic, kot so erotični Zgodba o O (Histoire d'O, 1975), mračni triler Exposé (1976), odbita znanstvena fantastika Spermula (1976), Argentova horror klasika Suspiria (1977) in Fassbinderjeva drama Lili Marlen (1981). Leta 1988 je s TV filmom Medeja pričel plodno sodelovanje z Larsom von Trierjem, ki ga je od takrat naprej uvrstil v skoraj vsak svoj film. S filmom Moj mali Idaho (My Private Idaho, 1991) Gusa van Santa pa so se mu odprla vrata tudi v ZDA, kjer je nato igral v kopici hollywoodskih hitov, kot so Ace Ventura (1994), Armageddon (1998), Blade (1998) in Začetek konca (1999). Ljubitelji fantastike so ga v tem obdobju med drugim lahko videli v TV grozljivki Cigarette Burns (2005), ki jo je za serijo Masters of Horror prispeval John Carpenter, rimejku Noči čarovnic (2007), horror omnibusu The Theatre Bizzare (2011) in v neodvisni znanstvenofantastični uspešnici Jekleno nebo (2012). Nadaljevanje slednje je tudi eden izmed številnih njegovih filmov, ki bodo v kratkem prišli na velika platna.

Seveda bomo prikazali izbrano retrospektivo njegovih filmov, nastopil pa bo tudi na javnem pogovoru na Glavnem trgu. Več informacij kmalu!