V vinskem tekmovalnem programu predstavljamo radgonsko ranino 2016 (Radgonske gorice), renski rizling 2015 (Dveri-Pax) in Starman (Gönc vinarstvo).

RADGONSKE GORICE
Predstavljajo Radgonsko Ranino 2016


Podjetje Radgonske gorice Gornja Radgona d.d. je priznani proizvajalec vrhunskih in kakovostnih vin in penin. Njihove trte se bohotijo v vinogradih, zasajenih po prisojnih legah dela Slovenskih goric med rekama Ščavnico in Muro, na stičišču predalpske in panonske klime, ki daje vinu vrhunsko kvaliteto ter posebno svežino. V svojih vinskih kleteh polnijo Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852. Pridelujejo še Srebrno radgonsko penino po tankovski ali charmat metodi, od sonca razvajeni Janževec, traminec »s črno etiketo«, avtohtono sorto Radgonska ranina, pa tudi druga buteljčna vina.

Radgonska ranina je stara avtohtona sorta, katera izvira iz območja radgonskih goric. Značilno zanjo je prijetna sadna nota, ki spominja na južno sadje. Sadno noto pa dopolnjuje muškatna nota. Vino je prijetno pitno zaokroženo z nežno kislino. Po okusu je ranina polsuha.

https://radgonske-gorice.si/DVERI-PAX
Predstavljajo polsladki Renski rizling 2015


V vinski kleti Dveri-Pax nadaljujejo več kot osemsto letno benediktinsko tradicijo pridelave vin na območju Štajerske. V podjetju uspešno združujejo dolgoletne izkušnje z najnovejšimi tehnološkimi spoznanji. Na 73 hektarjih vinogradov pridelujejo bela in rdeča vina, ki jih v glavnem prodajajo na številnih tujih trgih. Na posestvu v Jarenini so obnovili tudi dvorec iz 16. stoletja, v katerem ponujajo bogat izbor njihovih vin domačim in tujim obiskovalcem. Kakovost svojih vin stalno preverjajo na pomembnih tujih vinskih ocenjevanjih ( Decanter London, AWC Dunaj… ). Vabijo vas, da jih obiščete na njihovem posestvu v Jarenini in spoznate njihova vina.

Renski rizling 2015 je nežne, limonasto rumene barve, vidni so zelo majhni mehurčki, ki obetajo svežino. Cvetica je srednje poudarjena in zelo pestra. Poudarek je na mladostnih, sadnih notah kot so marelica, breskev, ananas, limona, ki so zelo natančne in lepo prepletene. V ustih je zelo suho, skorajda strogo. Lažjega telesa, z višjo kislino, ki se rencu vedno lepo poda. Bogastvo okusa se v ustih še poveča in poglobi, pridruži se lepa pikantna nota v smeri popra in cimet, kar nakazuje, da je vino še v vzponu in da še čakamo na vrhunec. Polnega okusa, uravnoteženo z dolgim zaključkom. Odličen aperitiv, imeniten z delikatnimi in lahkimi ribjimi jedmi, škampi, kozicami, sušijem ter ob pikantni azijski hrani.

http://www.dveri-pax.com/


 
GÖNC VINARSTVO
Predstavlja zvrst laškega in renskega rizlinga Starman 2015


Vinska klet Gönc se vinogradništvu in vinarstvu posveča že štiri generacije. Prvi družinski vinograd so zasadili leta 1936 v Prekmurju, danes pa se njihovi vinogradi sončijo na gričih Slovenskih goric s pogledom na Ptuj. Posvečajo se avtohtonim sortam ptujskega vinorodnega okoliša, medtem ko vina negujejo s prepletom tradicije in sodobnih prijemov. Družini Gönc je vino položeno v zibelko, saj je 'gönc' ime za poseben sod iz hrastovega lesa, ki nosi 136 litrov. Bolj pristno enostavno ne gre.


V tekmovalnem programu na Grossmanu bodo predstavili svoje vino STARMAN.