V vinskem tekmovalnem programu predstavljamo vina šipon (Vinoreja Kaučič), Nosferatu (Hlebec) in Zlata Radgonska penina - zelo suha (Radgonske gorice).

 


Potomci viničarjev iz Jeruzalema so svoj prvi vinograd zasadili v Gresovščaku že leta 1962 in od takrat s prav posebno ljubeznijo »redijo« trte na različnih lokacijah v bližini Jeruzalema. Družina je znana po  raznolikosti vin in vedno nas presenetijo s kakšno posebnostjo. Mimoidočim nudijo degustacije in možnosti spoznavanja vinogradniških del, ob tem pa tudi spoznavanje prleške kulinarike. Vsi člani družine so ponosni Prleki in promotorji Prlekije, zato je, kot radi poudarijo, njihovo vino »pravo prleško«!

Šipon je ponos Ljutomersko-ormoških goric in letnik 2015 je bil kakor naročen zanj. Kletarjenje po tradicionalni metodi nam pričara okuse tradicije prleških gričev. Kaučičev ŠIPON CLASSIC 2015 je z 13% alkohola, 4 g ostanka sladkorja in 7,6g kisline na liter pravi gospod, nikakor vsiljiv, a eleganten.

Že Vrtovec je za šipon zapisal "Redek je svet, ki mu je prav, pa tudi toplo mu je malo kje zadosti. Srečen je kraj, ki je zanj." in tako so srečni tudi Kavčičevi.
Kog pri Ormožu je dom družine Hlebec. Na svoji turistični kmetiji vam ponujajo nepozaben izlet v kulinarične užitke, prepletene z vrhunskimi vini, ki jih podarjajo njihove skrbno negovane trte. Tradicija pridelave in donegovanja vina se tu prenaša iz roda v rod. Izkušnje, ljubezen do zemlje in žlahtne vinske trte ustvarijo vino, ki ogreje srce in začini življenje.
Vina, ki jih pridelujejo pri Hlebčevih imajo svoje zgodbe in imena: Šipon – Le blanc de Bonapart, Renski rizling – Le blanc de Templiers, Rumeni Muškat – Iluminati, Polsladki rose – Amore, peneče vino Revolution. Sedaj je tukaj mračno zapeljivi ZWEIGELT 2014 z imenom NOSFERATU.

"Ko so Križarji in z njimi tudi Templarji, elita med vitezi Križarjev, potovali proti sveti deželi Jeruzalemu, so se v kampu za počitek ustavili tudi v naših krajih. Zaradi čudovitih krajev, dobrih ljudi, predvsem pa dobrega vina, so bili enotnega mnenja, da ni potrebno potovati v sveto deželo, saj je sveta dežela tu."

http://www.turisticnekmetije.si/hlebec

 

Podjetje Radgonske gorice Gornja Radgona d.d. je priznani proizvajalec vrhunskih in kakovostnih vin in penin. Njihove trte se bohotijo v vinogradih, zasajenih po prisojnih legah dela Slovenskih goric med rekama Ščavnico in Muro, na stičišču predalpske in panonske klime, ki daje vinu vrhunsko kvaliteto ter posebno svežino. V svojih vinskih kleteh polnijo Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852. Pridelujejo še Srebrno radgonsko penino po tankovski ali charmat metodi, od sonca razvajeni Janževec, traminec »s črno etiketo«, avtohtono sorto Radgonska ranina, pa tudi druga buteljčna vina.

ZLATA RADGONSKA PENINA – ZELO SUHA je sorte Chardonnay in rumene barve, obstojne pene s finimi in drobnimi mehurčki. Gladek in obstojen vonj izžareva vso bogastvo klasične proizvodnje penin. Sadne arome so odraz večletnega zorenja na kvasovkah. Prevladuje vonj po lupinastem sadju, praženih mandeljnih in lešnikih. Prefinjen okus, dovršenost in skladnost vinskih sestavin je rezultat dolgoletne tradicije proizvodnje penin po klasični metodi. Penina ima krepko telo in malce več alkohola. Kislina je prijetna. Ponos slovenstva pri penečih vinih. Primerna je za večletno staranje.

http://www.radgonske-gorice.si/