Prihaja 17. Grossmannov festival

Ljutomer, Ormož 16.–24. julij 2021
Ormož, 16.–18. julij / Ljutomer, 20.–24. julij

Na šestih prizoriščih v Ljutomeru in Ormožu vas spet pričakuje nabor izjemnih žanrskih filmov iz vsega sveta. Obeta se 35 celovečercev ter nabor kratkometražnih filmov s podobnim obsegom. 6 celovečernih filmov se bo potegovalo za nagrado hudi maček za najboljši film. Podelili bomo še Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film, Melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film (podeljuje ga Méliès International Festivals Federation) ter hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec.

Letošnja častna gosta in prejemnika častnega hudega mačka za posebne dosežke v fantastični kinematografiji sta kultni ameriški režiser Gary Sherman ter šef legendarne newyorške produkcijske hiše Troma Entertainment Lloyd Kaufman.

 Gary Sherman

Ameriškemu filmskemu režiserju, scenaristu in producentu Garyju Shermanu se bomo poklonili s posebno retrospektivo, v sklopu katere bodo prikazane kultne grozljivke Linija smrti (Death Line, 1972, posnet v Veliki Britaniji z Donaldom Pleasencem in Christopherjem Leejem, ki ga je Britanski filmski inštitut razglasil za najpomembnejši režiserski debi leta), Mrtvi in pokopani (Dead & Buried, 1981, z Jamesom Farentinom in Robertom Englundom, po scenariju Ronalda Shusetta in Dana O'Bannona, scenaristov Osmega potnika) in Poltergeist III (1988, v katerem je namesto tradicionalnih optičnih efektov na izjemno kreativen način uporabil mehanične efekte »v kameri«).

Lloyd KaufmanZelo smo veseli, da se po prvem obisku leta 2007 v Ljutomer vrača scenarist, režiser, producent in igralec Lloyd Kaufman, šef legendarne newyorške produkcijske in distribucijske hiše Troma Entertainment, ki sta jo z Michaelom Herzom ustanovila leta 1974. Posvetili mu bomo posebno retrospektivo, ki bo ponudila komični grozljivki Vrnitev v Atomsko gimnazijo (Return to Nuke 'Em High Volume 1, 2013) in Vrnitev k vrnitvi v Atomsko gimnazijo (Return to Return to Nuke 'Em High Aka Vol. 2, 2017), v katerih ponovno obišče teren iz znamenite Tromine trilogije Gimnazijci atomskih poljan in njegov najnovejši film, silovito satiro #Šekspirjanskaštala (2020).

Obeta se tudi posebna retrospektiva južnokorejskega grozljivega filma. Pripravljamo jo v partnerstvu z Veleposlaništvom Republike Koreje na Dunaju, retrospektiva pa vključuje filme Zgodba o dveh sestrah (A Tale of Two Sisters, 2003), Stari (Oldboy, 2003), Gostitelj (The Host, 2006), Ječanje (The Wailing, 2016) in Čarovnica: 1.del. Subverzija (The Witch: Part 1. The Subversion, 2018).

Festival bo postregel tudi s koncerti, razstavami, Parado zombijev (če bodo dovoljevale NIJZ zapovedi) in sploh prvim Mimovozom zombijev, vinskimi degustacijami, brezplačnim kampiranjem in odlično družbo. Letošnji plakat in vizualno podobo je ponovno prispeval neponovljivi velemojster Ivica Stevanović.


Vabimo pa tudi na naslednje delavnice, ki bodo potekale v sklopu festivala:

Skrivnosti filma Poltergeist III: Master Class z Garyjem Shermanom (prijava ni potrebna)
Vodi: Gary Sherman

Čeprav sam film Poltergeist III morda ni ravno klasika med grozljivkami, o njem pravijo, da je biblija in enciklopedija praktičnih posebnih učinkov. Nekakšna čarovniška predstava, ki se je ne bi sramovali niti Merlin, Houdini ali David Copperfield. Gary Sherman bo na delavnici predstavil vse segmente: od procesa načrtovanja vsakega posameznega posebnega učinka do najmanjših podrobnosti pri sami fizični izvedbi, prirejeni za oko kamere.
Masterclass bo namenjen tako filmskim profesionalcem kot vsem, ki jih zanima, kako se ustvarja čisto prava magija izza kamere.

Mala delavnica maskiranja (potrebna predhodna prijava)
Vodi: Mateja Naberšnik

Mala delavnica maskiranja je ena naših najpomembnejših in najbolj obiskanih, saj je tovrstno znanje pri nas težko dosegljivo. Delavnico bo vodila priznana maskerka Mateja Naberšnik, sodelavka številnih slovenskih filmov, TV produkcij in reklam. Udeleženci delavnice bodo svoje novo pridobljene veščine lahko praktično uporabili zadnji dan festivala. Na Paradi zombijev bodo sodelujoče maskirali v filmske pošasti.

Delavnica posebnih učinkov – izdelava miniaturnih maket (potrebna predhodna prijava)
Vodita: Dino Julius in Luka Hrgović

Dino Julius in Luka Hrgović iz Hrvaške veljata za mojstra izdelovanja filmskih miniaturnih maket. Njuna estetika izvira iz znanstvenofantastičnih filmov 80-ih, ki je sodobna digitalna tehnologija enostavno ne (z)more poustvariti. Udeleženci delavnice se bodo naučili izdelovanja miniaturnih maket zgradb in futurističnih vozil ter tudi kako jih pravilno osvetliti in pripraviti za snemanje. Končni izdelek delavnice bo poustvarjen kader iz filma Blade Runner.

Mala delavnica groze (potrebna predhodna prijava)
Vodi: Vasja Rovšnik

Najstarejša delavnica festivala, ki smo jo ustanovili leta 2008 pod pokroviteljstvom legendarnega Rogerja Cormana, je nastala po vzoru njegovega kultnega filma Mala prodajalna groze. Posnel ga je v pičlih dveh dneh. Udeleženci delavnice bodo tekom festivala prečili vse faze produkcije kratkega filma, na zaključni dan pa prikazali svoje izdelke. Med njimi vsako leto izberemo najboljšega, prvega nam je pomagal izbrati sam Roger Corman.

Ostrenje pogleda (potrebna predhodna prijava)

Kritiško delavnico pripravljamo v sodelovanju s Filmskim društvom Film Factory iz Maribora. Delavnica bo namenjena okoli desetim udeležencem iz vse Slovenije, ki bodo pod strokovnim mentorstvom pisali kritike o izbranih filmih iz letošnjega programa.

Rezervirajte si torej datume in preverite, zakaj je ameriška revija MovieMaker Magazine, najbolj brana neodvisna filmska revija, letos spet Grossmannov festival uvrstila med 50 najboljših žanrskih festivalov na svetu!

GROSSMANN 2021 SLO 738 x 1061 v2