William Lustig

Režiser, producent in založnik Wiliam Lustig spada med avtorje, ki so krojili podobo neodvisnega žanrskega filma osemdesetih in devetdesetih. Z grozljivko Manijak je priobčil brezčasno mojstrovino, kultni status ima tudi ostra kriminalka Vigilant, največ uspeha pa je požel s priljubljeno franšizo Policaj manijak. Že dolga leta tudi vodi butično založbo Blue Underground, specializirano za izdajo restavriranih edicij kultnih žanrskih naslovov z vsega sveta na Blu-rayu in DVD-ju. Na letošnjem Grossmannu bo prejel častnega hudega mačka za posebne dosežke v fantastični kinematografiji.

Filmske izkušnje je pričel nabirati že v najstniških letih v New Yorku kot asistent produkcije pri filmih, kot so Dolga roka mafije (Across 110th Street, 1972) Posebni odred (The Seven-Ups, 1973) in Paul Kersey ne oprošča (Death Wish, 1974). Leta 1980 je zaslovel kot režiser šokantne grozljivke Manijak (Maniac) z Joejem Spinellom v glavni vlogi, ki se je tudi po zaslugi posebnih učinkov Toma Savinija zapisala med klasike žanra. Sledila je še ena mojstrovina, brutalni triler Vigilant (Vigilante, 1982) z Robertom Forsterjem, Fredom Williamsonom in Woodyjem Strodeom. Leta 1988 je navdušil z akcijsko grozljivko Policaj manijak (Maniac Cop) po scenariju Larryja Cohena s Tomom Atkinsom, Bruceom Campbellom in Robertom Z’Darjem v ikonični naslovni vlogi. Naslednje leto je posnel kar dva filma, akcijski triler Seznam za odstrel (Hit List) z Jan-Michaelom Vincentom in Lanceom Henriksenom ter triler o serijskem morilcu Neusmiljen (Relentless) z Juddom Nelsonom in Robertom Loggio. Sledila so še tri sodelovanja z Larryjem Cohenom: Policaj manijak 2 (1990), Policaj manijak 3: značka tišine (Maniac Cop 3: Badge of Silence, 1992) in komična grozljivka Striček Sam (Uncle Sam, 1996) z Williamom Smithom in Bojem Hopkinsom.

Leta 1997 je pričel z restavracijo filmov in produkcijo dokumentarnih dodatkov za DVD-je pri založbi Anchor Bay, nato pa je ustanovil lastno založbo Blue Underground. Leta 2012 je koproduciral remake Manijaka režiserja Franka Khalfouna z Elijahom Woodom v glavni vlogi, napoveduje pa se tudi remake Policaja manijaka v režiji Nicolasa Windiga Refna.

william lustig2 v2