Razstava: Ivica Stevanović - Šepetalec v temi

11. 06. 2024, 18:30, Kino Kulturni dom

12 x1 Arlekini2 A3

Ivica Stevanović (1977)

Širšemu občinstvu je znan kot ilustrator knjig za otroke in grafični oblikovalec. Ilustrira za domače in tuje založnike. Objavil je vč kot tisoč ilustracij v učbenikih in slikanicah.

Zanj je značilen specifičen in izviren pristop k ilustraciji, kar potrjujejo pomembne avtorske izdaje: The Island of Doctor Moreau (Easton Press, 2018), The Bestiary (Centipede Press, 2016), Izgubljeni slučajevi (Komiko / Orfelin, 2014), Ljubazni leševi – razširjena izdaja (Komiko, 2011), Buntovnici (Orfelin izdavaštvo, 2011), Prognana bića (Orfelin izdavaštvo, 2010), Gnusobno-spodobni slučajevi, ili udesi (avtorska izdaja, 2009), Katil (Everest media, 2008), L’Anatomie du ciel (Les Humanoides Associes, 2006), Leksikon Likovnih Legija (SKC NS, 2005).
Je redni profesor na katedri za grafične komunikacije na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Predava predmete oblikovanje knjige, ilustracija in strip.

Prejel je več priznanj in nagrad na področju oblikovanja, ilustracije, karikature in stripa. Je tudi avtor zadnjih šestih plakatov in grafičnih podob Grossmannovega festivala.

Šepetalec v temi

Razstava ilustracij, objavljenih v knjigah iz edicije Poetika groze novosadske založbe Orfelin. Stevanovićevo delo na Orfelinovi Poetiki groze se je začelo z ilustracijo platnic zbirke Lovecraftovih zgodb pod naslovom Šepetalec v temi. Kozmična groza, ki prežema zgodbe H.P. Lovecrafta, je bila idealna izhodiščna točka za Stevanovićevo grafično potovanje in raziskovanje »onostranskega« vizualnega narativa v delu na knjigah Poetike groze. Razstava predstavlja izbor dvajsetih ilustracij, ki so večinoma navdihnjene z Lovecraftovimi zgodbami, poleg njih pa so tu tudi ilustracije, narejene za dela piscev, kot so Bram Stoker (Drakulin gost), Arhur Conan Doyle (Parazit), Robert Louis Stevenson (Tat trupel, Doktor Jekyll in gospod Hyde), Clive Barker (Knjige krvi) in drugih…

Gosti