Mikica Ivanović

Miodrag Mikica Ivanović je prve stripovske table naredil leta 1975, leta 1979 pa je s svojimi deli sodeloval na natečaju "Dečijih novina" iz Gornjega Milanovca. Že dve leti kasneje je ustvaril prvi kratki strip za Stripoteko. Strip "Dude", ki ga je narisal po scenariju Dušana Vukojeva, je odkupil novosadski Forum, vendar ga ni objavil. Leta 1982 začne z risanjem licenčnega stripa "Veliki Blek" za Dnevnik iz Novega Sada. Ustvaril je enajst epizod, od tega je devet bilo objavljenih, dve pa sta izgubljeni in neobjavljeni zaradi razpada SFRJ in situacije, ki je takrat nastala. Paralelno z "Velikim Blekom" je ustvarjal tudi kratke vestern zgodbe kot dodatni strip v legendarnih edicijah “Zlatna serija" in "Lunov Magnus Strip". Za ti dve ediciji je narisal več kot sto naslovnic. Za "Dnevnik" je delal na stripu "Pobesneli Max". Od leta 1986 je poleg tega pričel z delom na tedaj priljubljenem stripu "Nindža" za "Dečje Novine", ki je izhajal v "Eks almanahu". Ustvaril je več kot 25 epizod tega stripa, poleg tega pa tudi obilo naslovnic za taisto strip revijo. Na osnovi dotedanjega dela leta 1989 dobi priložnost za delo na licenčnem stripu "Tarzan" za novosadski "Forum/Marketprint". Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je delal tudi na horror stripih za nemško tržišče. Leta 1994 je ustvarjal novega junaka za "Politikin Zabavnik", vendar to delo ni bilo nikoli objavljeno.

Poleg stripov je v tem obdobju objavljal veliko karikatur v "Politiki ekspres" in časopisih "Danas", "Intervju" in "Jež". Za "Politikin Zabavnik" je ustvarjal domačega "Konana", za "Mali zabavnik" pa "Aladina". Na mednarodnem natečaju avtorske strip zgodbe v Velesu v Makedoniji so ga nagradili s prvo nagrado.

Pri beograjski založbi "Forma B" so izšli trije integralni albumi s skupaj devetimi epizodami "Velikega Bleka", ki jih je podpisal Ivanović. Leta 2020 je za latinično izdajo stripa "Gorski vijenac", napravljenem po Njegoševem književnem delu, Ivanović s tušem obdelal risbo Geze Šeteta in narisal naslovnico za to izdajo.

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak