In Memoriam: Milena Benini

Milena Benini Hudi macek

Z žalostjo sporočamo, da nas je zapustila Milena Benini, naša draga gostja in prejemnica nagrade za izreden prispevek k žanru znanstvene fantastike in fantasyja. 


Legendarna hrvaška pisateljica, urednica, prevajalka, teoretičarka in promotorka fantasyja in znanstvene fantastike Milena Benini je s kvaliteto svojega opusa ne le obeležila žanrsko književnost, ampak tudi znatno prispevala k njeni afirmaciji v okvirih literarne ustvarjalnosti glavne struje. Cenjena tako doma - kjer je še kot deklica objavila prvo zgodbo v legendarni reviji Sirius in nato bila urednica naslednje velike revije Futura in šestkratna dobitnica nagrade SFERA – kot v tujini – kjer je objavljala v revijah Neverworlds, Eternity in 69 Flavor of Paranoia, zbirkah Salacious Tales (2013) in Dracula: Rise of the Beast (2018), sodelovala z Dark Star Publications in Pulsar Books v ZDA ter bila soavtorica zbornikov The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (2003) in The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1 (2007) – je Milena Benini nesporna ikona hrvaške znanstvene fantastike, ki ji je poleg devetih romanov podarila tudi sijajne prevode Howarda, Dicka, Pratchetta, Strossa, Kinga, de Quinceyja, Mailera, Moorcocka, Adamsa, Banksa, Wiliamsa, Verna, Viana in stripov francosko-belgijske šole iz angleščine, francoščine in ruščine, obenem pa je prevajala hrvaške avtorje v angleščino. Poleg nekaj seminalnih prispevkov k teoriji žanra je objavila romane Kaos (1998.), Djelomična pomrčina (2012.), Priestess of the Moon (2013), Svećenica mjeseca (2014.), Da en (2015.), Prodavač snova (2015.), Zmajska zora (2016.), Kvadrila (2017.), Djeca vječnosti i kaosa (2017.) in Mletački sokol (2019.), novelo McGuffin Link (2005) ter zgodbe v revijah Sirius, Homo Volans, Parsek, UBIQ, sferakonskih in istrakonskih zbirkah, NOSF magazinu, Monolithu, Zarezu, Vijencu ter v avtorskih zbirkah Jednorog i djevica (2005.) in Budućnost (2007). V žanru je bila redno prisotna tudi kot blogerka, predavateljica in urednica ter predvsem kot prepoznaven obraz domačega fandoma.


V njeni družbi smo imeli čast in veselje preživeti tri nepozabne festivalske dni in se veselili ponovnega snidenja čez leto. Družini in svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak