Javni pogovor z Darkom Perovićem, Zlato Vojnić Kortmiš in Danilom Miloševim Wostokom

el alamo dobbs

Darko Perović (1965, Aranđelovac) je srbski avtor stripov, animator in ilustrator. Sodeluje z evropskimi založniki, najbolj znan je po delu na seriji „Magični veter“ po scenarijih slavnega italijanskega scenarista Gianfranca Manfredija za založniško hišo Sergio Boneli Editore iz Milana. Perović živi in dela Beogradu.

Jugoslovansko obdobje: „Brek“ in drugi avtorski stripi (1980-ta leta)
S stripom se je začel ukvarjati leta 1983 po zaključku šolanja na grafični šoli v Novem Beogradu. Objavljal je v številnih stripovskih revijah bivše Jugoslavije (YU strip magazin, Patak, Oscar...).
Njegova prva dolgometražna zgodba „Brek“ (44 str.) je dobila “Poletovo” nagrado za najboljši jugoslovanski strip leta 1987 in je kasneje bila objavljena kot album mehke vezave.
Na salonu stripa v Vinkovcih je leta 1988 osvojil nagrado za scenarij s kratko zgodbo na šestih straneh pod naslovom "Azra, Alaraph...".
Poleg stripa je delal tudi na storyboardih, animiranih reklamah in kratkih filmih v Beogradu in Zagrebu.

Špansko obdobje: Sodelovanje z Abulijem (1990-ta leta)
Ob izbruhu državljanske vojne v SFRJ se je Perović leta 1991 preselil v Španijo, kjer je v Barceloni delal na seriji miniatur “Strašne zgodbe” („Historias Tremendas“) z Enriquejem Abulijem, scenaristom serije „Torpedo“. Ustvarjal je tudi lastno stripovsko serijo “Globoko in hladno” ("Abajo en el frio"), pa tudi storyboarde in animirane reklame.
V Španiji so mu stripe objavile revije Cimoc, Creepy, Makoki, El Vibora; v Italiji Terrific, Lancio Story in Scorpio, v Franciji pa BoDoi. Iste zgodbe so ponatisnili v Srbiji, Braziliji, Kolumbiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Sloveniji.
Zanimlivo je, da sta zgodbo Abulija in Perovića „V lovu na podivjano pičko” („En pos del coño desbocado“) kot scenarij za kratki film uporabila dva različna režiserja: Boris Petković (alias „Jean-Jacques Beauregard“) iz Slovenije (film „Naprej“, angl. „Strait ahead“, 1998), in drugi iz Srbije, ne da bi vedela eden za drugega.
Od leta 1994 do leta 2000 je Perović delal tudi za reklamno agencijo iz Amsterdama na kratkih animiranih filmih.

Italijansko obdobje: „Magični veter“ in Sergio Boneli Editore (2000-a leta)
Ob koncu leta 1997 je Perović dobil ponudbo italijanske založniške hiše „Sergio Bonelli Editore“ za delo na seriji „Magični veter“ („Magico vento“) po scenariju Gianfranca Manfredija. Sodelovanje se je za kratek čas prekinilo zaradi napada Nata na SR Jugoslavijo, a se je obnovilo januarja 2000 z epizodo „I lupi blu“.
Podpisal se je pod deset epizod „Magičnega vetra“, potem pa je pri istem založniku presedlal na mini serijo „Shanghai Devil“, potem pa še na "Adam Wild", obe po scenariju Manfredija.
Trenutno dela na posebnih izdajah serije “Magični veter”. Paralelno z delom za Sergio Boneli Editore po letu 2010 prične sodelovanje s francoskima založnikoma „Soleil“ in "Delcourt", kjer riše po scenarijih Novyja, Dobbsa, Betbederja in Pecaua.

.

wostokpvode

Danilo Milošev – Wostok je rojen 12. septembra 1963 v Vršcu. Že več kot tri desetletja s ukvarja s pisanjem scenarijev in risanjem stripov, ki so bili objavljeni v številnih publikacijah doma (Danas, Vreme, Politika, Književna reč) in v tujini – stripovska serija “Robusto!!!” je objavljena v ZDA, stripovski album “Daddy Where Are You?” v Veliki Britaniji, stripovska albuma “Corkscrew Against Dope” in “Innocent Man” v Sloveniji, več kot 400 tabel stripov je objavil v hrvaškem časopisu “Komikaze”, svoje stripe pa je objavljal tudi v Zone 5300, Vera Krant (Nizozemska), Inguine (Italija), Pop Wasteland (ZDA), Gestroco (Francija), Superstate Funnies (Velika Britanija), Formaline (Belgija), ComixConnection (Nemčija), Stripburger, Delo, Apokalipsa (Slovenija), Vizija (Makedonija) itd.

Poleg stripa se ukvarja tudi z glasbo v okviru družinskega parodičnega projekta “Tehno Muda”, slikarstvom (do sedaj je imel pet samostalnih razstav), filmom (od leta 1997 do danes je posnel več kot petdeset lo-fi filmov in videospotov), pa tudi s pisanjem za svoj blog in izdajanjem fanzina “Krpelj”. Spomladi leta 2015 je v sodelovanju z Zlato Vojnić Kortmiš zagnal neodvisno video produkcijo “TV Krpelj”, ki se ukvarja s srbsko in tujo alternativno kulturno sceno.

Januarja 2022 sta skupaj ustanovila društvo za promocijo alternativne kulture Drvarska 12. Po ustanovitvi društva sta organizirala potujočo razstavo fotografij Vojkana Miloševa, ki je bila na ogled v Vršcu, Subotici, Beogradu in Kopru, objavila sta knjigo stripov po poeziji Vaska Pope in razstavo “Vučja zemlja”, štiri stripovske knjige po prozi Nabora Devolca, strip antologijo “Bizarre Lives”, kot tudi skupni stripovski album Wostoka in Zlate VK “Jesus Loves The Stooges”.

Je dobitnik nagrade “Oslobođenje grada Vršca” leta 1996, nagrade “Zlatni Kraguj” za inovativni prispevek k stripu in drugih priznanj in nagrad za svoje delo.

Prva epizoda serije o domačem alternativnem stripu pod imenom “Nevidljivi strip” avtorja Ivana Mandića je v celoti posvečena njegovemu delu in je bila premierno prikazana na drugem programu RTS 6. oktobra 2022.

 

 

Zlata Vojnić Kortmiš (Zlata VK, rojena 3. Septembra 1984.) je filmska in stripovska avtorica, ki v sodelovanju z underground stripovskim (in ne samo stripovskim) avtorjem Wostokom ustvarja dokumentarne video filme in stripe. Leta 2015 sta skupaj osnovala “TV Krpelj”, ki se osredotoča na subkulturno in neodvisno sceno in dogodke. Wostok je največkrat v vlogi producenta in scenarista, Zlata pa snema, montira in režira, obenem pa animira in kolažira video s številnimi drugimi mediji in ustvarja popolnoma neodvisne, “naredi sam” filme in videospote. Poleg video produkcije in stripa se ukvarja tudi z oblikovanjem in fotografijo.

Svojo prvo samostojno razstavo stripov, fotografij in videa je imela v Kopru, trajala je od 16. avgusta do 25. septembra 2023.
Januarja 2022 je z Wostokom ustanovila društvo za promocijo alternativne kulture Drvarska 12. Po ustanovitvi društva sta organizirala potujočo razstavo fotografij Vojkana Miloševa, ki je bila na ogled v Vršcu, Subotici, Beogradu in Kopru, objavila sta knjigo stripov po poeziji Vaska Pope in razstavo “Vučja zemlja”, štiri stripovske knjige po prozi Nabora Devolca, strip antologijo “Bizarre Lives”, kot tudi skupni stripovski album Wostoka in Zlate VK “Jesus Loves The Stooges”.

Leta 2023 sta realizirala dva projekta, ki ju je podprlo mesto Vršac: obeležitev tridesetih let od prve številke “Patagonije”, prve revije za alternativni strip v Srbiji, ki je izhajala med letoma 1993 in 1999 v Vršcu, o katerem je posnet tudi dokumentarni film v realizaciji Drvarske 12 in TV Krpelja, kot tudi 8. Vršačko stripovsko srečanje, ki je obnovljeno po dveh desetletjih premora, bil pa je prvi festival za alternativni strip v Srbiji.
Njeno delo je bilo predstavljeno v okviru dokumentarne serije “Nevidljivi strip” avtorja Ivana Mandića, ki je bila premierno prikazana na Radio-televiziji Srbije oktobra 2022.

 

 

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak