Slobodan Šijan

Z velikim veseljem napovedujemo ponovni prihod legendarnega režiserja, scenarista, pisca in slikarja Slobodana Šijana. Prvič nas je obiskal že leta 2007, ko je prejel nagrado častni hudi maček, od takrat pa je bil naš gost še nekajkrat, med drugim tudi v vlogi predsednika žirije za najboljši celovečerni film. Letos se mu bomo poklonili na Prleškem pločniku slavnih, kjer bo dobil svojo zvezdo, prikazali pa bomo tudi retrospektivo, v kateri bosta na ogled restavrirani različici njegovih nesmtrnih uspešnic Kdo neki tam poje in Davitelj proti davitelju.

Slobodan Šijan je rojen leta 1946. Po diplomi na Akademiji likovnih umetnosti v Beogradu se je med letoma 1965 in 1980 aktivno ukvarjal s slikarstvom, ob tem pa tudi diplomiral iz filmske režije na Fakulteti dramskih umetnosti. V sedemdesetih je režiral vrsto kratkih in dolgometražnih filmov TV filmov.

Vse je spremenil njegov uradni celovečerni prvenec Kdo neki tam poje (1980), ki ga je posnel v sodelovanju z dramatikom Dušanom Kovačevićem. Film je doživel izreden uspeh, ki kar ne usahne in se prenaša iz generacije v generacijo. Sledila je še ena uspešnica v sodelovanju s Kovačevičem, grobarska komedija Maratonci tečejo častni krog (1982). Tretji celovečerec, briljantno satiro Kako so me sistematično uničili idioti (1983), je posnel po romanu in scenariju Mome Dimića. Leta 1984 pa je ustvaril še eno klasično mojstrovino, komedijo Davitej proti davitelju, ki je ena prvih parodij popkulturne obsesije s serijskimi morilci. Leta 1988 je posnel še Skrivnost samostanskega žganja, ki sta mu po petnajstletnem premoru sledila še Ubogi mali hrčki 2010 (2003) in S.O.S. – rešite naše duše (2007). Kmalu pa lahko pričakujemo njegov novi film Naj bo Bog z nami.