Spominska soba Fritza Langa

Naziv operacije: Potujoča spominska soba Fritza Langa s spremljajočimi produkti

Akronim operacije: Spominska soba Fritza Langa

Fritz LangPrijavitelj: KTD Festival Ljutomer
Partnerji: Zaposlitveni center BM, Splošna knjižnica Ljutomer 
Viri sofinanciranja: Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželjaStatus - faza: v teku

(Pre)malo znano dejstvo iz zgodovine Ljutomera je daljšo bivanje FRITZA LANGA v Ljutomeru, ki je tukaj živel skoraj pol leta med 1. svetovno vojno. V naše kraje je prišel (na okrevanje) kot nemški oficir, in je bival ravno v domu odvetnika Karola Grossmanna, ki se je že dobrih deset let nazaj ukvarjal s filmsko snemalno tehniko.

Vsa dejstva okoli bivanja Fritza Langa v Ljutomeru in še več, bomo osvetlili s pričujočim projektom, ki bo imel daljnosežne in konkretne pozitivne posledice za naš kraj in nenazadnje celotno Slovenijo. Zgodba o bivanju Fritza Langa v Ljutomeru je znano dejstvo, zato je pravzaprav presunljivo, da se je do sedaj ni izkoriščalo tudi v turistične namene. Ne smemo tudi pozabiti, da je je filmski turizem najhitreje rastoča turistična panoga. Fritz Lang je namreč še vedno eno najbolj prepoznavnih imen v svetu filma, sploh pa v Evropi. Skozi projekt bomo to dejstvo, skupaj z vsemi morebitnimi vplivi, ki so ga naši kraji pustili pri tem velikem umetniku, dodatno razsvetlili in strokovno utemeljili, in sicer na izjemno privlačen in vsem generacijam dostopen način. Moramo vedeti, da je kulturna dediščina Karola Grossmanna za Prlekijo neprecenljivega pomena, a še vedno le v strogo nacionalnih okvirjih. Z 'razkritjem' in široko promocijo bivanja in umetniškega formiranja enega največjih filmskih režiserjev vseh časov v Ljutomeru, pa bo naša kulturna dediščina dobila izjemno mednarodno razsežnost, ki je ne premore prav noben drug kraj v Sloveniji!  

Osnovni del projekta predstavlja strokovna in privlačna postavitev zbirke za spominsko sobo Fritza Langa, ki bo mobilne narave. Vsebovala bo replike lončenih kipcev in vaz, ki jih je Fritz Lang ustvaril tekom svojega bivanja v Ljutomeru. Ti so edina znana umetniška dela tega velikana filmske umetnosti, poleg seveda njegovih filmov. Ta dela hrani Slovenska kinoteka in predstavljajo njen največji muzejski zaklad. Spominsko sobo bomo zato uredili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

O pomembnosti te muzejske zbirke pričajo tudi številna gostovanja, ki jih je izvedla Slovenska kinoteka, in sicer je razstava Fritz Lang: Skulpture / Karol Grossmann: Fotografije gostovala v številnih evropskih mestih (Trst, Zagreb, 1986; Salzburg, 1992; Madrid, 1993; La Coruña, 2008). Langovo veliko poprsje Bakhusa je bilo razstavljeno v Filmskem muzeju v Berlinu ob retrospektivi njegovih filmov (2001). Razstava Grossmannovih fotografij pa je gostovala še v Parizu, v Bitoli, Novem Sadu (1986) in v Pordenonu (1987). Skrajni čas je, da se ta razstava vrne v kraje, kjer je pravzaprav nastala! 

Z nadgradnjo tega osnovnega dela zbirke, želimo spominsko sobo približati čim širši domači populaciji, ter turističnim namenom. Zbirka bo tako vsebovala tudi fotografije Fritza Langa v Ljutomeru; določenih motivov iz njegovih svetovno znanih filmov, za katere naj bi dobil navdih v Ljutomeru; izbor fotografij Karola Grossmanna, ter izseke iz prvih slovenskih filmskih zapisov. Z izborom plakatov Langovih najbolj znanih filmov, bomo skušali prikazati veličino in vpliv njegovega filmskega opusa. Posebna zgodba bo še razstava tabel/strani grafične novele, skozi katero bomo na avtorski način skušali ujeti podobo mesta Ljutomer in Prlekije izpred sto let, ter vanjo umestiti zgodbo Fritza Langa. Sam medij stripa je že sam po sebi zelo poljuden, z visoko kvalitetno izvedbo, pa bomo poskrbeli še za njegovo zgodovinsko, umetniško in nenazadnje turistično vrednost. Trdno verjamemo, da bo tako sestavljena zbirka, nagovarjala prav vse generacije, tako ljubiteljev filmske umetnosti kot kulturne dediščine, tako na lokalni in nacionalni kot mednarodni ravni.

GLAVNI PROGRAMSKI SKLOPI PROJEKTA:

 1. POTUJOČA SPOMINSKA SOBA FRITZA LANGA

  Replike kipcev, ki jih Fritz Lang ustvaril v Ljutomeru
  Fotografije (Fritz Lang kipari v Ljutomeru + fotografije motivov iz filmov, ki se nanašajo na ljutomerske kipce in motivov iz okolice, kjer naj bi črpal navdih)
  Plakati najpomembnejših filmov Fritza Langa
  Posamezne strani grafične novele 'Fritz Lang v Ljutomeru'

 2. STROKOVNO / TURISTIČNA KNJIŽICA

  Predstavitev hiše, kjer je bival, zgradb in krajev, ki jih je dokazano obiskoval (in črpal navdih);
  podrobnejša predstavitev Langovih kipcev in njihova umetniška vrednost; 
  Krajša strokovna utemeljitev - kako je bivanje Fritza Langa v Ljutomeru, vplivalo na njegovo kasnejšo filmsko kariero;
  Lončarska tradicija: še posebej bomo predstavili, kje je Fritz Lang predvidoma lončaril, ter se ozrli tudi na bogato lončarsko tradicijo Ljutomera in okolice.
  Vinska tradicija: med Langovimi kipci izstopa Bakhus, grški bog vina, za katerega so gotovo bili navdih naši vinorodni kraji. Skozi to bomo predstavili tudi bogato prleško vinorodno tradicijo.
   
 3. GRAFIČNA NOVELA O BIVANJU FRITZA LANGA V LJUTOMERU

  Avtorski strip o bivanju Fritza Langa v Ljutomeru - povedan skozi dostopno in privlačno avtorsko zgodbo;
  Grafična novela bo skušala kar najbolj verodostojno predstaviti vzdušje in resnične zgodovinske lokacije Ljutomera z okolico, kot so to bile pred 100 leti. In vanje verodostojno umestiti zgodbo Fritza Langa in Karola Grossmanna;

 4. BAKHUS FRITZA LANGA

  Izdelava koncepta nagrade in kipca »Bakhus Fritza Langa za življenjsko delo na področju fantastičnega filma«
  Podelitev nagrade in kipca na tradicionalnem Grossmannovem festivalu, in sicer svetovno pomembnim filmarjem, ki bodo v prihodnje prihajali na festival

 5. IZDELAVA BLAGOVNE ZNAMKE IN VZORČNIH PRIMEROV TRŽENJA

  Oblikovanje koncepta in splošne podobe - blagovne znamke 'Fritz Lang v Ljutomeru', ali 'Prleški Bakhus Fritza Langa', …;
  Izdelava kalupov za replike kipca Bakhus Fritza Langa raznih velikosti (kot promocija prleškega lončarstva);
  Izdelava vzorčnih primerov manjših turističnih izdelkov s podobo blagovne znamke (Bakhus vino, majice, obeski, torbe...);

 6. SPLETNA STRAN

  Predstavitev celotnega projekta in njegovih izsledkov na kar najbolj privlačen in dostopen način;
  Priprava spletne strani na prodajo vseh turističnih produktov v sklopu projekta (knjižica, grafična novela, Langovi kipci, ostali manjši produkti pod blagovno znamko 'Fritz Lang v Ljutomeru'…);
  Predstavitev, promocija in prodaja ostalih prleških tradicionalnih lončarskih izdelkov;
  Bakhus prodajalna vina: priprava strani za promocijo in posredovanje pri prodaji kakovostnih prleških vin;
  kratka predstavitev ostalih turističnih znamenitosti Prlekije in namestitvenih možnosti. 

Projekt  se izvaja v sklopu 5. Javnega poziva LAS Prlekija za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju Lokalne akcijske skupine Prlekija, financiranih iz sredstev EKSRP.  

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Kontakt KTD Festival Ljutomer
tel: 041 345 675
e-pošta: tomaz.horvat@grossmann.si 

EKSRP - http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm 
Program razvoja podeželja - https://skp.si/
LAS Prlekija - www.las-prlekija.com/ 

EKSRP PRP LEADER EU SLO barvni web