Robert Englund

Verjetno na vsem svetu ni človeka, ki ne bi vedel, kdo je Robert Englund. Z vlogo Freddyja Kruegerja je ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma in postal globalni popkulturni fenomen. V svoji bogati karieri je igral v več kot 80 filmih in številnih TV serijah, trenutno ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things.

Robert Englund je klasično šolani igralec. Poklicno pot je začel v gledališču, kjer je nastopal v klasičnih dramah. Pred filmsko kamero je prvič stopil leta 1973 v drami Buster in Billie režiserja Daniela Petrieja. Do konca sedemdesetih je nastopal v stranskih vlogah v filmih, kot so Nevarno mesto (Hustle, 1975, Robert Aldrich), Stay Hungry (1976, Bob Rafelson), St. Ives (J. Lee Thompson, 1976) in Dan velikih valov (Big Wednesday, 1977, John Milius), pojavil pa se je tudi v številnih TV serijah. Igral je tudi stranske vloge v treh kultnih grozljivkah: Eaten Alive (1976, Tobe Hooper), Mrtvi in pokopani (Dead & Buried, 1981, Gary Sherman) in Galaksija groze (Galaxy of Terror, 1981, Bruce D. Clark, produciral je Roger Corman).

Po uspehu z vlogo prijaznega izvenzemeljca Willieja v TV seriji V je v začetku osemdesetih hotel drugačno vlogo. Seveda je šlo za vlogo nesmrtne horror ikone Freddyja Kruegerja v klasični grozljivki Wesa Cravena Nočna mora v Ulici brestov (1984). Film je dosegel izjemen uspeh po vsem svetu. Kot Freddy Krueger je ponovno nastopil v kar šestih nadaljevanjih, v filmu Freddy vs. Jason (2003, Ronny Yu) in TV seriji Freddyjeve nočne more (Freddy’s Nightmares, 1988-1990). Lik Freddyja Kruegerja se je pojavil tudi v številnih pogovornih oddajah, stripih, glasbenih videospotih in animiranih serijah.

Vsa leta je ostal zvest grozljivkam in nastopil v številnih filmih, kot so Night Terrors (1993), The Mangler (1995, oba je režiral Tobe Hooper), Gospodar želja (Wishmaster, 1997, Robert Kurtzman), 2001 Maniacs (2005, Tim Sullivan) in Fear Clinic (2014, Robert Hall).

Leta 1988 je režiral svoj prvi film, grozljivko 976-EVIL, pri kateri je kot koscenarist sodeloval bodoči oskarjevec Brian Helgeland. Leta 2008 je režiral še eno grozljivko, Killer Pad.
Na letošnjem Grossmannu se mu bomo poklonili z izbrano retrospektivo, izvedli javni pogovor, na zaključni prireditvi pa mu bomo izročili častno nagrado za posebne dosežke v fantastični kinematografiji.

Javni pogovor z Robertom Englundom bo v petek, 15.7. ob 19.30h na Glavnem trgu.

 

Robert Englund