Grossmannov festival letos v znamenju akcije: prihaja John McTiernan!

John McTiernan

Letošnji častni gost in prejemnik častnega hudega mačka bo legendarni ameriški režiser John McTiernan, ki je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo potekala 19. In 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru. Ponovno vas čaka prav poseben izbor celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade – hude mačke. Seveda bo na voljo tudi bogat spremljevalni program.

John McTiernan je po prvem celovečercu, atmosferični grozljivki Nomadi (Nomads, 1986) s Pierceom Brosnanom v glavni vlogi, dosegel svetovno slavo s svojim naslednjim filmom Predator (1987), edinstvenim spojem akcije, znanstvene fantastike in grozljivke z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi. Predator je prerastel v ogromno franšizo, sestavljeno iz štirih nadaljevanj in prequela ter neštetih knjig, stripov in video iger, da dodatne franšize Alien proti Predatorju sploh ne omenjamo.

Leta 1988 je režiral še večjo uspešnico, akcijski blockbuster Umri pokončno (Die Hard), ki je iz Brucea Willisa naredil svetovno zvezdo in dobil še štiri nadaljevanja. Umri pokončno je bil večkrat razglašen za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov s strani revij, kot so Empire, Entertainment Weekly in The Guardian. Leta 2001 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.« McTiernan je leta 1995 posnel tudi tretji film franšize, Umri pokončno brez oklevanja, kjer je ponovno pokazal svoje mojstrsko obvladanje žanra.

Med njegove bolj znane filme sodijo še vohunski triler Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October, 1990) s Seanom Conneryjem, akcijska komedija Zadnja velika pustolovščina (Last Action Hero, 1993) z Arnoldom Scwarzeneggerjem, akcijska pustolovščina 13. bojevnik (The 13th Warrior, 1999) z Antoniem Banderasom in kriminalni triler Afera Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair, 1999) s Pierceom Brosnanom.

Na letošnjem festivalu se mu bomo poklonili s posebno retrospektivo njegovih filmov. Izvedel bo tudi posebni javni pogovor in predsedoval žiriji za najboljši celovečerec, na zaključni prireditvi pa bo prejel nagrado častni hudi maček.

Letošnja prečudovita vizualna podoba ponovno prihaja izpod magičnih prstov srbskega ilustratorja in striparja Ivice Stevanovića.

Vstopnice bodo na voljo v predprodaji v kompletih ali posamezne na dan projekcij. Festival ponuja tudi brezplačno kampiranje v neposredni bližini mestnega bazena v Ljutomeru, ostali si čimprej rezervirajte okoliške ponudnike nočitev. Za degustacije raznih prleških dobrot poskrbimo mi!

Grossmann 2023 poster