In Memoriam: Mako Sajko

Mako Sajko Joze Pogacnik

Z veliko žalostjo delimo novico, da nas je zapustil še en filmski velikan, režiser in scenarist Mako Sajko, legendarni avtor dokumentarcev.

Mako Sajko je bil prvi formalno izobraženi slovenski filmski režiser. Iz filmske režije je diplomiral leta 1959 na Visoki filmski šoli v Beogradu.

S svojimi kratkimi dokumentarnimi mojstrovinami, kot so Strupi(1964), Samomorilci, pozor! (1967), Slavica Exception (1971), Promiskuiteta (1974) in Narodna noša (1975), se je loteval družbenih tem, kot so ekologija, visoka samomorilnost, nekonvencionalni načini življenja in ustvarjanje nacionalnih mitov.

Leta 2015 nas je skupaj še z eno filmsko legendo, Jožetom Pogačnikom, tudi obiskal v Ljutomeru, kjer smo prikazali izbrano retrospektivo njegovih filmov. Še pred tem je leta 2012 gostoval na G-Festu na gradu Grad, kjer je prejel častno rajsko drevo za življenjsko delo. Že leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2009 Badjurovo nagrado za življenjsko delo, leta 2021 pa še nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo.

Ob neizmerni žalosti pri izgubi velikega umetnika in človeka nam v tolažbo ostajajo njegovi nesmrtni filmi, ki bodo vedno znova našli pot do novih generacij ljubiteljev filmske umetnosti.