In Memoriam: Ruggero Deodato

grossmann naslovna419

Z veliko žalostjo delimo novico, da nas je zapustil italijanski velemojster žanrskega filma, scenarist in režiser Ruggero Deodato.

Ruggero Deodato se je filmske režije učil pri Robertu Rosseliniju in Sergiu Corbucciju. Svetovni uspeh je požel s kultno grozljivko Holokavst kanibalov (1980), ki je ob izidu šokirala javnost, pomnili pa ga bomo po še številnih mojstrovinah, kot so policijski triler Live Like a Cop, Die Like a Man (1976), kanibalska pustolovščina The Last Cannibal World (1977), nasilna srhljivka Hiša na robu parka (1980) in akcija Cut and Run (1985). Nazadnje je režiral kratek film v sklopu omnibusa Deathcember (2019), ki smo ga prikazali tudi na Grossmannu.

Leta 2009 nas je obiskal kot častni gost festivala, prejel je častnega hudega mačka, poklonili pa smo se mu tudi z izbrano retrospektivo. Za vedno se bomo spominjali dni, ki smo jih lahko preživeli v njegovi družbi, saj naslednjega snidenja žal več ne bo. Bodo pa za vedno ostali njegovi filmi, njihova slilovitost in energija, ki nas bosta vedno spominjala nanj. Zbogom, maestro!