Na 20. Grossmannov festival prihaja Slobodan Šijan

slobodan sijan

Na letošnjo jubilejno 20. edicijo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki bo potekala od 11. do 15. junija v Ljutomeru, se vrača legendarni režiser Slobodan Šijan, ki nas je prvič obiskal že leta 2007, ko je prejel častnega hudega mačka. Letos se mu bomo poklonili na Prleškem pločniku slavnih, kjer bo dobil svojo ploščo.

Slobodan Šijan je z mojstrovinami, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kdo neki tam poje, Davitelj proti davitelju in Kako so me idioti sistematično uničili, prežetimi z značilnim črnim humorjem, ustvaril nepozabne klasike in se zapisal med največja imena filmske umetnosti. Njegove filme si vedno znova ogledujejo nove in nove generacije ljubiteljev filma, replike iz njih pa so postale neločljiv del popularne kulture. Leta 2020 je bil Kdo neki tam poje na filmskem festivalu v Cannesu uvrščen v programski sklop Cannes Classics. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi njegov novi film Budi Bog s nama.

Festival bo letos ponudil še posebej pazljivo izbran filmski program, številne strokovne delavnice, otroški program, zombi povorko in številne spremljevalne zabavne dogodke. Več podrobnosti o program razkrijemo kmalu!

Napovedujemo pa tudi dva posebna preddogodka, ki bosta poskrbela za ogrevanje za festival.

V okviru Trienala EKO 9: Oči v skali, s katerim se bodo tematsko odzivali na grozo, strah in potencial žanra grozljivke ter naslavljali okoljska vprašanja, bo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru od 30. maja do 28. junija na ogled razstava vseh 20 dosedanjih plakatov za Grossmannov festival.

V petek, 31. maja pa bo ob 18.00 v ormoškem klubu Unterhund uradna otvoritev butičnega neodvisnega kina »Filmska klet Unterhund«. Kino dvorana s 50 sedišči v kleti ormoškega gradu se ponaša s 4K projektorjem, novim platnom in nadgrajenim ozvočenjem. Ob tej priložnosti bomo predvajali avstrijsko srhljivko Lahko noč, mamica, ki sta jo režirala Severin Fiala in Veronika Franz. Film je prejel številne nagrade in bil izbran za avstrijskega predstavnika za oskarja. Leta 2022 je doživel ameriški remake z Naomi Watss v glavni vlogi. Pred projekcijo bo potekal pogovor s polovico režiserskega dvojca Severinom Fialo.

 Severin Fiala

Severin Fiala velja za enega najzanimivejših sodobnih filmskih ustvarjalcev. Prvi skupni projekt z Veroniko Franz, sicer stalno sodelavko režiserja Ulricha Seidla, je bil nagrajevani dokumentarec Kern (2012), ki mu je sledil njun igrani prvenec Lahko noč, mamica (2014). Njun drugi igrani celovečerec Koča je na Grossmannu 2020 prejel hudega mačka za najboljši film. Na letošnjem Berlinalu je srebrnega medveda za izjemen umetniški dosežek prejel Martin Gschlacht za fotografijo za njun novi film Hudičeva kopel.

A to še ni vse! Jubilej prinaša tudi knjigo »Grossman Tales« s poglobljenimi intervjuji z 20 uglednimi gosti, ki so pustili svoj pečat v svetovni filmografiji. V knjigi tako spregovorijo igralci, producenti in režiserji Roger Corman, Jan Harlan, Christopher Lee, John McTiernan, Harry Kumel, Gary Sherman, Jack Sholder, Đorđe Kadijević, Goran Marković, Slobodan Šijan, Udo Kier, Robert Englund, Ruggero Deodato, Brian Yuzna, Jaume Balaguero, Richard Stanley, Sergio Stivaletti, Lloyd Kaufman, Jorg Buttgereit in Severin Fiala. Avtor intervjujev je srbski pisec, filmski in književni kritik, esejist in prevajalec Dejan Ognjanović, dobitnik nagrade Rondo Hatton (2023) in finalist nagrade Bram Stoker (2022), redni sodelavec vodilne svetovne žanrske revije Rue Morgue.

Pripravite se na dobrote, ki vas pričakujejo, medtem pa si oči napasite še na novi grafični podobi festivala, ki jo je ponovno ustvaril velemojster Ivica Stevanović. Se kmalu vidimo!

 Poster2024