Nočna mora na Grossmannu – prihaja Freddy Krueger!

Robert Englund Jack Sholder

Grossmannov festival bo letos potekal v znamenju Freddyja Kruegerja. Na 18. festivalsko edicijo namreč prihajata častna gosta Robert Englund in Jack Sholder.

Letos pričenjamo 9. in 10. julija v Ormožu, nato pa od 12. do 16. julija nadaljujemo v Ljutomeru. Kot vsakokrat bo na ogled nabor odličnih celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmov, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade - hude mačke. Po nekoliko sušnih covidnih izvedbah se spet vrača tudi bogat spremljevalni program.

S ponosom najavljamo letošnja častna gosta festivala, igralca Roberta Englunda in režiserja Jacka Sholderja.

Robert Englund je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma. Freddyja lahko mirno postavimo ob bok klasičnim filmskim pošastim, kot sta fantom iz opere ali Frankensteinova pošast. Postal je globalni pop kulturni fenomen. Nočno moro v ulici brestov (1984) je leta 2021 ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njene »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.« Englund je poleg tega igral še v več kot 80 celovečercih in več TV serijah, trenutno pa ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things.

Jack Sholder se je med velikane žanrskega filma vpisal že s prvencem, kultno grozljivko Alone in the Dark (1982), v katerem blestijo Jack Palance, Donald Pleasence in Martin Landau. Sledilo je prvo in najbolj transgresivno nadaljevanje v filmski seriji o Freddyju Kruegerju, Maščevanje v Ulici brestov (1985). S svojim najbolj znanim filmom Skrivač (The Hidden, 1987) pa je poskrbel za enega najbolj edinstvenih spojev znanstvene fantastike in policijskega trilerja.

Obema gostoma bomo posvetili filmske retrospektive, z njima opravili javne razgovore, ter jima na zaključni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Jack Sholder bo tudi predsedoval žiriji za najboljši celovečerni film.

Filmski program bo postregel še s posebnim poklonom stoti obletnici filma Nosferatu, retrospektivo korejskega grozljivega filma ter izborom najboljših aktualnih žanrskih filmov z vsega sveta. Več gostov in celoten filmski program bomo razkrili v naslednjih tednih.

Vabljeni ste tudi, da se udeležite naših strokovnih delavnic ter se prijavite kot prostovoljci. O vsem ostalem spremljevalnem programu boste obveščeni pravočasno. Vsekakor pa lahko že izdamo, da se v Lotmerk vračajo horde zombijev, in sicer na zaključni dan festivala, ko bomo tudi podelili vse nagrade in se poklonili častnim gostom.

Za osupljivo vizualno podobo je ponovno poskrbel Ivica Stevanović.

Vstopnice bodo na voljo v predprodaji v kompletih ali posamezne na dan projekcij. Festival ponuja tudi brezplačno kampiranje v neposredni bližini mestnega bazena v Ljutomeru, ostali si čimprej rezervirajte okoliške ponudnike nočitev. Za degustacije raznih prleških dobrot poskrbimo mi!

Torej vabljeni na 18. edicijo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina!
Kjer so tudi nočne more... zabavne.

2022 SLO 1047 x 1476